Стипендията на докторантите в държавните висши училища и научни организации

...
Стипендията на докторантите в държавните висши училища и научни организации
Коментари Харесай

Вдигат стипендиите на докторантите със задна дата, ето колко ще получават

Стипендията на докторантите в държавните висши учебни заведения и научни организации става 1 227 лева от 1 април 2024 година, реши държавното управление. Увеличението е с 227 лева и подсигурява заложения в Закона за висшето обучение размер, който да е не по-малък от 150 на 100 от минималната работна заплата за страната за последните 12 месеца. Това одобри на съвещание Министерски съвет.

Промяната ще засегне 3 405 докторанти, учащи се в постоянна форма в държавните висши учебни заведения и 223 в научните организации, като за повишението на техните стипендии през тази година държавното управление отпусна спомагателни 7, 5 млн. лева

Сред претекстовете за приемането са непрестанно възходящите разноски за прехрана на живот в резултат на инфлационните процеси от последната година и невъзможността с месечната стипендия да се обезпечи възнаграждение на потребностите на докторантите.

Освен като отговор на променените социално-икономически условия нарастването на стипендиите е израз на държавната политика за стимулиране на докторантите към по­високи резултати от образованието и осъществяване на отбрана в период. Целта е да се предизвикват повече хора да се образоват за придобиване на просветителна и научна степен лекар и да се развива университетският състав във висшите учебни заведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР