Стипендиите, предоставяни в продължение на 3 г. на ромски ученици

...
Стипендиите, предоставяни в продължение на 3 г. на ромски ученици
Коментари Харесай

Спряха стипендиите на ученици роми, за да няма дискриминация на българчетата

Стипендиите, предоставяни в продължение на 3 година на ромски възпитаници по взаимен план на просветното министерство и Ромския учебен фонд, са дискриминиращи по отношение на останалите деца.

Това е решението на Върховния административен съд (ВАС), който удостовери решението на Административния съд в София.

Държавата отпускаше по 30 евро на всяко ромско дете, чийто триумф в учебно заведение е над 3,50.

Сдружение Азбукари " обаче първо се оплака в Комисията за отбрана от дискриминация, че това е в ущърб на всички други деца.

Комисията обаче реши, че това не дискриминация. Така че от сдружението дадоха решението на КЗД на съда и в последна сметка завоюваха делото.

Проектът на Министерството на образованието, взаимно с частния ромски фонд от 2016 година предвиждаше да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро или по 60 лв. на месец на 700 ромчета, като изискването беше да имат триумф минимум 3, 50.

МОН обоснова решението си, че по този начин ромските деца ще бъдат подтиквани да не изоставен системата на образованието, напомнят от съдружие "Азбукари ".

Стигна се до всеобщо публично неодобрение и до митинги в някои градове, като един от тях беше Добрич.

Родителите изпратиха декларация до 10 институции – Народното събрание, Президента, Премиера, министерствата на труда, финансите, образованието и вътрешните работи, до Омбудсмана, Агенцията за протекция на детето и Комисията за отбрана от дискриминация.

Искането им беше българските деца да не бъдат дискриминирани. "Щом ще има стипендии, дано те да бъдат за всички, с идентични критерии, и българчетата също да имат опция да аплайват за тях ", настояха майките.

"Сдружение Азбукари " одобри като своя идеята на родителите от Добрич, като с нея се ангажира персонално председателката на НПО-то Цвета Кирилова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР