Стипендиите на докторантите ще се увеличат с 50 лв. от

...
Стипендиите на докторантите ще се увеличат с 50 лв. от
Коментари Харесай

Стипендиите на докторантите стават 500 лева

Стипендиите на докторантите ще се усилят с 50 лева от идната година и ще станат 500 лева Това стана ясно по време на разискването на държавния бюджет в парламентарната комисия по обучение. За нарастването в бюджета са заложени 2.5 млн. лева повече, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Въпреки растежа на докторантските стипендии те ще останат с 10 лева по-ниски от минималната заплата, която от следващата година ще нарасне от 460 на 510 лева

Заплащането на докторантите не е обновено от 2008 година От Националното посланичество на студентските препоръки от много време упорстват за нарастването му. Същото желаеха преди време и от Българската академия на науките (БАН). Преди два дни докторанти изпратиха отворено писмо, в което желаят стипендиите им да бъдат приравнени на една и половина минимални заплати.

" Неудовлетворени сме от размера на стипендията, защото тя остава с 10 лева по-ниска от минималната заплата. Все по-трудно ще се намират искащи да станат докторанти. Един младеж мъчно ще се устоя с 500 лева ", разяснява Яна Вангелова от Националното посланичество на студентските препоръки. Подобно мнение показаха пред депутатите и представителите на Българска академия на науките и висшите учебни заведения.

" Трябва да увеличим стипендиите и то внезапно, само че имаме задръжки. Има докторанти, записани единствено поради стипендията ", сподели министърът на образованието Красимир Вълчев.

Средствата за нарастване на докторантските стипендии са най-малък % от бюджета за обучение, очакван за идната година – общо 3.84 милиарда лева Средствата за детски градини, учебни заведения, висше обучение и просвета са 3.6% от брутния вътрешен артикул и са с 490 млн. лева повече от заложения за 2017 година бюджет. Около 450 млн. лева от спомагателното финансиране е от държавния бюджет, а останалите – от еврофондовете.

Основната част от парите за обучение са за детските градини и учебните заведения - 2.88 милиарда лева За висше обучение са планувани 777.5 млн. лева, а за просвета – 405.8 млн. лева Номинално средствата по перото „ Наука “ нарастват с близо 121 млн. лева в съпоставяне със заложеното за тази година. От думите на просветителния министър обаче се разбра, че действителният растеж е 80 млн. лева, а останалите средства са участвали в бюджета за тази година, само че в друго перо.

Допълнителните пари за просвета би трябвало да бъдат изразходвани на планов принцип и ориентирани към предпочитани посоки. Как и по кое време ще се случи това обаче занапред ще се взема решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР