Стипендиантската програма на движението напълни преди години банката му с

...
Стипендиантската програма на движението напълни преди години банката му с
Коментари Харесай

„Соколчетата“ на ДПС се отглеждат за върховете на политиката, но и за ударен отряд

Стипендиантската стратегия на придвижването изпълни преди години банката му с фрагменти. На младежите се крепи и системата САС, която носи гласовете на избори

Една-единствена партия в България си отглежда сама идващото потомство.
За разлика от останалите „по-големи“ обединения, които разчитат на хора, намерили сами пътя към структурите, Движение за права и свободи към този момент 30 година настойчиво търси перспективни младежи, образова ги и ги изстрелва към върховете на политиката. И до момента в който порастват тези „соколчета“ (според партийния фолклор), се срещат и с тежката и небляскава страна на политиката – „тролски“ акции против политически съперници, отбрана с масовки на партийния интерес, работа гласоподавател по гласоподавател, с цел да е сигурна партията, че ще има тъкмо избран брой гласове, когато му пристигна времето.

Младежкото Движение за права и свободи има 23 хиляди членове и е най-голямата „младша“ партийна конструкция в страната. Основана е цели 8 години след основаването на Движение за права и свободи през 1990 година Дотогава към придвижването има обособени студентски структури, само че група младежи взема решение да ги сплоти. И съумяват за по-малко от година. Така през 1998 година в Шумен се учредява Младежкото Движение за права и свободи, а

първи негов водач става МустаФа Карадайъ сегашният ръководител на партията.

Карадайъ е единствено един от образците по какъв начин Движение за права и свободи отглежда фрагменти за огромната политика.
Години наред, преди България да влезе в Европейския съюз, придвижването попълняше кадровата си банка посредством програмата си за изпращане на студенти в влиятелни университети в Турция. Тогавашният ръководител

Ахмед Доган самичък спонсорира перспективни младежи

Годишно се подбираха сред 60 и 100 студенти. Постепенно перспективни фрагменти се изпращат и в Западна Европа – като близнаците Четин и Метин Казак, с които Доган се среща още като възпитаници в Търговище и персонално спомага двамата за получат стипендии за Бургуендския университет в Дижон, където приключват интернационално право. Първият бе 4 мандата депутат тук, вторият – евродепутат.

С приоритет за образованието в чужбина се избираха деца отличници, както и такива от фамилии с дребни финансови благоприятни условия или сираци. Идеята бе те да получат положително обучение на открито и да се върнат и да го приложат в България= В програмата

в никакъв случай не е стояло изискването да работят за Движение за права и свободи,

нито е имало условие за специалности, само че младите в по-голямата си част остават правилни.
Много емблематични за Движение за права и свободи лица излизат от студентската стратегия, въпреки да има и такива, които след това разочароват Доган. Стипендианти са били и някогашните шефове на младежкото придвижване Салиха Емин и Корман Исмаилов. Последният обаче последва Касим Дал, като отцепниците за малко бяха ръководеща партия в обединението „Реформаторски блок“ и ГЕРБ,

Синът на Сокола – Демир Доган, пък се изучи в Солун във филиал на английски университет.
След влизането в Европейски Съюз гладко Движение за права и свободи стопира програмата за висше обучение в. Турция. Следването в Европейски Съюз става налично, за българи има стипендии или е изцяло гратис и няма потребност да се държат приравнителни изпити по специалността у нас. Но партията продължава да влага в образованието на фрагментите си. А за това се грижи точно младежката организация. В нея

членуват хора на възраст сред 18 и 35 година

Горната граница за участие в организацията се съблюдава строго. Когато партийците навършат годините, се трансферират в главната конструкция. Това важи и за шефовете на регионални, общински или локални организации.

Затова и от лидерския пост на младежите през 2020 година бе заменен евродепутатът Илхан Кючюк, а мястото му зае дотогавашният зам.-шеф Сезгин Мехмед (интервю с него виж вляво).
Организационно младежката организация преповтаря модела в огромната. Има над 200 структури в цялата страна – регионални, общински, а по селата и локални препоръки. Всяка една от структурите си има ръководител.

По предписание централното управление не се меси на младежите. Поне не доста и развиването на организацията им е оставено в техните ръце.
Лидерът на младежкото Движение за права и свободи е член по право на Централното оперативно бюро на партията, което се явява тясното й управление. А доста от младежите

намират място в листите за парламент, други са общински съветници.

Младежкото Движение за права и свободи държи доста на това фрагментите му да се познават. Между другото не липсват и бракове, подписани по тази линия. Националният им съвет се организира един път годишно. А образованията им са два вида. Едните са така наречен академии. Те са по 4 дни два пъти годишно – зимна и лятна. На тях могат да участват и външни хора. Семинарите пък траят по 3 дни и са за по-малки групи. Лекции за парламентаризма на тях са изнасяли Нигяр Джафер и Четин Казак. Идват и политици от чужбина, които споделят опит.

По места младежите си имат и свои начинания. През 2019 година помогнаха на кмета на Кърджали Хасан Азис да боядиса най-дългия въжен мост към с. Лисиците, малко откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на своите да създадат същото. Движение за права и свободи остави и закачливо обръщение, като остави небоядисана една линия, на която изписа „ За ГЕРБ“.

През 2021 година младежите проведоха и мощен отпор на митинга на „ Демократична България“ под наслов „ всеобщо вървене на плаж“ до така наречен сараи на Доган на Росенец. По данни на придвижването тогава

в отбрана на Доган са се явили 5008 души,

огромна част от тях точно от младежката конструкция. На първа линия, паралелно до депутатите от придвижването, застана тогавашният водач на организацията Илхан Кючюк.
По-рано през пандемията членовете му раздаваха маски и дезинфектанти в огромните градове в страната. Много от тях помагаха на по-възрастните да си пазарят.

На изборите предходната година, когато с въвеждането на наложително гласоподаване с машини новите партии като Има Такъв Народ и Демократична България се надяваха да ударят електората на Движение за права и свободи, младите попълнения пък получиха задача от водача Карадайъ

да покажат на възрастните по селата по какъв начин да работят с устройствата

Младежкото Движение за права и свободи е и гръбнакът на желязната скица, която придвижването ползва, с цел да пази партийците си по места. Нарича се САС – редуциране от „ Секционни разбори и стратегии“. За нея „ 24 часа“ описа още през 2007 година, когато почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган към момента бе в дейната политика и като водач обикаляше страната по време на европейските избори.
Формулата е точно негова разработка от 2003 година, като Сокола даже нееднократно се е шегувал, че би трябвало да я патентова, и се чуди за какво и другите партии не я употребяват.

Схемата не е загадка, само че механизмът изисква денонощна работа през цялата година, а освен по избори. Принципът е почти като при пирамидите.
В цялата страна е разгърната мрежа от партийци, които дават отговор за гласоподавателите на придвижването. Към всеки отговорник са зачислени най-вече 1000 души. В смесените секции за един партиец има по-малко хора. Отговорникът контактува с квартални водачи и най-малко с един човек от семейство, настрана има и женска мрежа.

Тази желязна скица разрешава на придвижването постоянно да знае какъв брой хора ще го поддържат. Това се реализира без нарушение на закона. Отговорниците имат задачата да приказват с хората и

да им оказват помощ в решаването на всекидневни проблеми

по места – било то чисто квартален като неналичието на градинки, проблем с пътя до най-близкия огромен град или пък с дървата за огрев.
Иначе МДПС е член и на Европейската демократична юноша – LYMEC, както и на най-голямата Международна младежка демократична групировка -IFLRY. През 2017 година обаче прекъсна участието си в Международния юношески конгрес. Тогава изпратиха протестно писмо до организацията, тъй като в нея бе призната Вътрешна македонска революционна организация. Молбите им обаче не бяха чути от управлението, тъй като по това време патриотите бяха в ръководещата коалиция в страната, а Движение за права и свободи -опозиция.
Сега се чака придвижването още веднъж да се върне в интернационалната конструкция, откакто преди две седмици управлението на МДПС се срещна с това на форума и обсъждаха дружно ролята на младежите в общините.

(В. 24 часа, 25.05.2022)

Сезгин Мехмед, водач на Младежкото Движение за права и свободи: Преодоляването на рецесиите минава през присъединяване на младите във властта

– Г-н Мехмед, по какъв начин се поддържа такава огромна младежка организация?
– Този въпрос няма еднопосочен отговор. В младежката организация би трябвало да се търси баланс сред интереса на младите – от заниманието до сериозните политически процеси. В партията постоянно поддържаме високи равнища на връзка и в никакъв случай не забравяме, че преди всичко сме хора.
– Имат ли интерес младите към политиката?
– За страдание, тя не е привлекателна за тях. Причините са няколко. Политиката у нас се приема за мръсна дума. Влиянието на медиите върху този имидж също е голямо. Освен това тя не може да отговори на настояванията на младите решенията се вземат и ползват постепенно, а те чакат всичко да се случи доста бързо.
– Срещате се с доста от вашите членове, какво ви споделят, какво желаят?
– На първо място те постоянно слагат опцията си за реализация, само че в последно време тя минава на второ, даже трето място, тъй като все по-често търсят сигурност. Те желаят бъдещето им и това на поколенията им да бъде несъмнено, в това число влиза и реализацията, само че и достъпът до качествено опазване на здравето и обучение.
Младите желаят да вземат участие в процесите на образуване на отзиви, само че съгласно мен те би трябвало да вземат участие във вземането на решения и контрола върху тях. Преодоляването на политическите рецесии може да се случи тогава и единствено тогава, когато в процеса вземат участие младежките организации на систематичните партии. Неведнъж съм казвал, че с огромна вяра чакахме новите политически планове, в които ще се включат младите и ще забравим опълчването. Но за жалост, разговорът през днешния ден липсва.
– Движение за права и свободи влага доста в подготовката на своите фрагменти. Учите се от по-опитните в партията. Така ли се става добър политик?
– Със сигурност пътят е този. Това е единственият метод да се съобщи наученото. Принципът на последователност и предаване на щафетата е главен за нас. Например в парламентарната ни група има 50% опитни сътрудници и още толкоз млади. Сега се учим, с цел да може по-късно и ние да предадем опита си. Така е и в регионалните, и в общинските препоръки. Затова Движение за права и свободи е толкоз стабилно. Бъдещето принадлежи на младите, само че и нищо не се дава на никого наготово. Нашият почетен ръководител господин Доган обича да споделя: „Аз съм юрист на младите. По-голяма помощ от това не знам дали може да съществува.“

(В. 24 часа, 25.05.2022)
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР