Стилиян Петров говори за предстоящия конгрес на БФС, който е

...
Стилиян Петров говори за предстоящия конгрес на БФС, който е
Коментари Харесай

Стилиян Петров: Промяната ще е за всички, барометър са феновете

Стилиян Петров приказва за идния конгрес на БФС, който е плануван за март, за развиването на футбола ни, както и представянето на националния тим.

" Всичко е наред. Имах много пътувания поради задължения към УЕФА, в този момент съм със фамилията си и чакаме коледните празници. В момента във Англия се обмислят рестрикции, водят се договаряния за анулация на мачове. Всичко ще се реши в идващите 48 часа. Клубовете желаят шампионата да се отсрочи до 9 януари.

Конгресът през март ще бъде избирателен. Говорим с клубовете към този момент какво следва след март месец, по какъв начин ще работим за развиването на българския футбол. Това е доста значимо. Когато подехме тази самодейност бяхме с голяма сила. Една такава смяна изисква доста битка и самообладание. Зад нас имаме мощна поддръжка както от клубовете, по този начин и от футболните хора. Те към този момент го усещат. Скоро ще имаме ново управление, което ще работи за развиване на футбола на всички равнища. Вече няма да се взимат решения по телефона от нетрезвомислещи хора. Всички виждаме какво не е свършено, какво е равнището на футбола у нас.

Клубовете към този момент виждат по какъв начин работи БФС. Дори и сега подлагат на напън клубовете, в които да потвърдят, че са удовлетворени от работата на централата. Конгресът ще бъде избирателен и ние се готвим за смяната. Тях ги е боязън да се стигне до нов избирателен конгрес. На последния се измъкнаха през задната врата, само че към този момент знаят, че смяната идва. Това го виждат клубовете.

Когато е една организация има конкурс за дадена позиция се викат много хора, от които да бъде определен най-хубавият. В момента в БФС се назначават хора без конкурс. Няма нищо оповестено на формалния уебсайт. Как се избира претендент? От кого се назначава този човек? Ние не сме наясно с качествата му и дали ще свърши работа. Трябва бистрота. Каква е процедурата за назначение на народен селекционер? Какъв е процесът, кой взима тези решения? После се чудим за какво футболът ни е на това равнище. Всичко е за персонални облаги.

Трябва да се работи, да се изисква. Трябва чиста философия, методика, метод на работа. Този развой го няма в българския футбол. Четох деликатно изявлението на Борислав Михайлов за това, че националният тим има опция да си разгърне капацитета. Това идва от президента на БФС и е отпред на родния футбол. Той споделя, че можем да си развием капацитета против Грузия, Гибралтар и Северна Македония.

Говори се, че доста клубове няма да стартират пролетния полусезон и не се колебая в това, защото нищо не е координирано. Футболният съюз е орган, който да управлява и да прави по този начин, че футболът да се развива. БФС се акцентира, че е обезпечил чартъри, база и храна на националния тим. Футболът към този момент надалеч пред нас. Ние желаеме да създадем верните промени. Ние сме го виждали по какъв начин се работи, по какъв начин се действа, по какъв начин се прави стойностен артикул. В момента ние сме на дъното. Един добър началник в никакъв случай не си дава оценка. Тя идва от това, което си постигнал. Когато не си постигнал нищо, почваш да си даваш оценки.

Ние желаеме да работим за положителното на българския футбол. Затова и работим за смяната. Омръзна ми да обсъждаме, че сме на дъното, само че не се работи, с цел да отлепим от него и да реализираме нещо. Вече и родители и децата не имат вяра в процеса и метода на работа. Тогава идва най-големият проблем. Системата към този момент не работи. Структурата е с остаряло мислене, към този момент никой не има вяра в тази система. Начинът на надзор, методът, това, че се изисква да подпишеш декларация, тъй като нещо ще стане. Промяната е за всички, освен за един.

Когато започнахме доста хора ни споделяха, че нямаме късмет и ще ни отвеят. Сега още веднъж отиваме на конгрес и там ще стане смяната. Хората към този момент виждат алтернативата. Футболът стана бизнес, хората печелят пари. В България е противоположното - наливат се пари, без да има облага. Защото няма тактика. Важното обаче е да се дават оценки. Чувам, че управлението на БФС било ненадейно, че на мачовете се издигат лозунги против тях и ги псуват почитателите. Когато си изгубил вярата на почитателите е доста мъчно. Колкото и да заблуждавах хората, че работиш - всеки може да си направи преценката.

Феновете са барометъра на протичащото се. Него няма кой да го тормози, да го натисне. Той отива и си прави изводите. Промяната от време на време е плашеща, само че клубовете би трябвало да знаят, че ще бъдат самостоятелни, че няма да са под напън, да им се обаждат по нощите да ги карат да подписват лист хартия. Това е застаряло мислене. Ние сме в огромен застой ", съобщи Петров пред " Дарик ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР