Степента на разпространение на затлъстяването в Турция се е увеличила

...
Степента на разпространение на затлъстяването в Турция се е увеличила
Коментари Харесай

Коронавирусът превърна затлъстяването в пандемия

Степента на разпространяване на затлъстяването в Турция се е нараснала доста по време на епидемията от COVID-19, трансформирайки казуса с наднорменото тегло в пандемия, разкрива отчет, направен от парламентарна комисия.

Хората, прекарващи повече време у дома заради локдауна и други ограничавания, са главната причина за възходящото затлъстяване в страната по време на пандемията, се показва в отчета.

Един от всеки трима души в Турция е със затлъстяване, се споделя в отчета.

През 2008 година единствено 15 % от популацията е с наднормено тегло, само че процентът на затлъстяване измежду популацията се усилва последователно през идващите години, като се качва до 21,1 % през 2019 година.

Последният отчет обаче открива, че равнищата на затлъстяване варират в другите райони, като западните райони демонстрират по-голямо разпространяване на затлъстяването измежду хората, в сравнение с източните райони.

Регионът на Черно море оглавява листата с 37,5% от популацията със затлъстяване, следван от района на Централен Анадол с 36,9%.

В Истанбул, най-големият град в страната, 30,7 % от популацията е със затлъстяване.

Според отчета към 39,1% от дамите и 24,5% от мъжете страдат от затлъстяване.

„ Затлъстяването е по-високо измежду дамите заради липса на физическа интензивност, психически проблеми, ниски приходи и ниско равнище на обучение, “ съгласно изследването.

Увеличението на равнищата на затлъстяване в този момент се смята за „ пандемия “, заключава отчетът.

Подчертавайки, че здравните разноски на хората, страдащи от затлъстяване, са 2,5 пъти по-високи от здравите, отчетът предвижда, че разноските, свързани със затлъстяването, ще съставляват 12% от всички здравни разноски в Турция в близко бъдеще.

В отчета се акцентира, че стресът, заседналият метод на живот и технологиите, като смарт телефони, тв приемници, компютри, таблети и асансьори, които понижават подвижността и физическата интензивност, както и потреблението на нездравословни храни с високо наличие на мазнини са главните аргументи за възходящото затлъстяване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР