Степан Бандера е една от най-противоречивите личностни в историята на

...
Степан Бандера е една от най-противоречивите личностни в историята на
Коментари Харесай

Историята на бандеровците, „Азов“, Айдар и неонацистите в Украйна: Убийства,зверства, изнасилвания

Степан Бандера е една от най-противоречивите личностни в историята на Украйна. Името му се свързва с Втората международна война. Бил е националист, краен русофоб и съдружник на Хитлер. Когато нацистите атакуват Съветския съюз, Бандера ги посреща с афиш: „ Добре пристигнали!” и „ Хайл Хитлер, Хайл Бандера”, демонстрира филм на Нова тв.

Днес хора в Западна Украйна празнуват Степан Бандера като народен воин. В Източна Украйна е считан за асистент на нацистите, а всички негови последователи и почитатели са наричани фашисти. И има за какво.

На 12 септември 1939 година на заседание във влака на Хитлер началникът на военното разузнаване и контраразузнаване Канарис получава задачата да приготви „ украинските организации за унищожаването на поляци и евреи”.

Под „ украински организации” се има поради Организация­та на украинските националисти (ОУН).

След два месеца 400 украи­нски националисти стартират да се образоват в лагерите на абвера в Закопане, Комарно, Кирхендорф и Хакещайн. През 1941 година тези националисти се трансформират в ядрото на Украинската въстаническа войска, която от 30 юни 1941 година влиза във война на страната на Германия (на базата на „ Акта за прокламиране на украинската държавност”).

В деня, в който е признат „ Актът”, нахлулият дружно с немски елементи в Лвов украински батальон „ Нахтигал” под командването на Роман Шухевич разстрелва повече от три хиляди лвовци поляци, сред тях и 70 международни учени. За една седмица избива още към седем хиляди евреи, руснаци и украинци.

Докато разчистват Лвов от труповете, в двора на Святоюрския събор митрополит Андрей Шептицки прави свещенодействие в чест на „ непобедимата немска войска и нейния водач А. Хитлер”. С благословението на главата на Украинската гръко-католическа черква стартира всеобщо заличаване на спокойно население в Украйна от бандеровци, нахтигаловци и дивизията „ Галичина”.

Националистите по този начин се вживяват в кървавото си дело, че на 5 юли 1941 година Хитлер е шокиран от отчетите за зверствата им и заповядва на Химлер да „ вкара ред в тази банда”.

Немците разгонват главатарите на Украи­н­ската въстаническа войска, а Степан Бандера за две години е изпратен да „ си почине” в лагера Заксенхаузен, несъмнено, в първокласен блок за привилегировани пандизчии.

Пуснат е в средата на войната, когато Червената войска минава в настъп­ление. Тогава Украинската въстаническа войска, останала без немски надзор, проя­вява цялостната си мощ.

Хиляди украинци умират всекидневно в страшни страдания. Националистите трансформират всяко ликвидиране в садистко мъчение, като че ли се съревновават в зверствата. По-късно, когато следствените бригади в Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) проверяват закононарушенията на бандеровците, сформират лист със 135 най-често употребявани от Организацията на украинските националисти и Украин­ската въстаническа войска изтезания: забиване в черепа на пълен пирон, продупчване на главата от ухо до ухо с дебела тел, размазване на главата с менгеме; разпаряне на корема и наливане на гореща вода вътре, обесване на дърво с краката нагоре и опалване на главата с огън, забиване на дъбови колове сред ребрата...

Бандера в този момент е харесван от крайнодесните националисти, които се включиха интензивно в антиправителствените митинги на Евромайдана през 2013-а и 2014-а година. Президентът Виктор Юшченко оправдава посмъртно Бандера и го удостоява със званието „ Герой на Украйна”. Почетната купа на Бандера обаче беше отнета от идващия президент на страната - Виктор Янукович.

След 2014-а година армията на Украйна се оказва слаба пред съветския ход за анексиране на Крим и разпалване на войната в Донбас. Тогава на помощ на отбранителните сили се включват доброволни отряди.

Най-изявен е батальонът „ Азов “, който след това се разраства в цялостен полк и реализира серия брутални наказателни интервенции против ДНР и ЛНР. А с цел да вземат страха на хората снимат и популяризират ужасяващи видеа.

Така да вземем за пример през 2015 г, националисти от украинския батальон " Азов " изпратиха видео по какъв начин изгарят жив боец от армията Новоросия на опълченците и хакерите от КиберБеркут.

„ Според създателите на това видео изтезанието е станала покрай село Широкино и „ по този начин ще бъде с всички сепаратисти, предатели на Украйна и милиции “, се споделя в изказване на CyberBerkut.

На фрагментите се вижда по какъв начин радикалите разпъват човек на кръст, побиват го в земята и го възпламеняват.

Според хакерите обаче, палачите няма да могат да сплашат по този метод нито себе си, нито бойците на Новоросия. Както в действителност и стана.

Ако не бяха доброволческите батальони, тогава Украйна надали щеше да е в положение да отблъсне бунтовниците. После обаче тези структури стават на процедура неконтролируеми, а мнозина настояват, че приличали на мафия.

Ето какво написа още през 2015 година Дойче Веле за един от другите отряди - " Айдар " след събитията на " Майдана ":

Доброволческият батальон " Айдар " беше един от първите, основани преди една година в Украйна. Много от борците за самостоятелност от Майдана след това влязоха в неговите редици. Още напролет батальонът се бори против сепаратистите край украинското населено място Щастие. По това време началник на " Айдар " беше Серхий Мелничук.

Преди броени дни украинският парламент лиши имунитета на Мелничук, който в това време стана народен представител. Прократурата го упреква в незаконна търговия с автоматизирано оръжие. Според Генадий Москал това е единствено върхът на айсберга. Москал е губернатор на съвсем напълно завладения от сепаратистите район на Луганск и има сведения за доста закононарушения, осъществени от " Айдар ".

Убийства, отвличания, плячкосвания

" Близо 30 бойци на " Айдар " са арестувани поради брутални убийства, поради разстрели и отвличания. Тези хора не се стопират даже пред публични представители на украинската страна - обстрелваха да вземем за пример къщата на един общински консултант, чиято жена е ръководител на районния съд ", споделя Москал. Той е показал на прокуратурата лист с 65 сходни действия. И твърди, че това е напълно дребна част от закононарушенията, осъществени от бойци на " Айдар ". От данните във въпросния лист излиза наяве, че най-малко обособени елементи от батальона работят като безскрупулна мафиотска организация. Мъже в униформи плячкосват жилища и отвличат хора, с цел да изнудват околните им за паричен откуп. Ръководителите на " Айдар " акцентират, че ставало дума за обособени изключения, а целият батальон бил подготвен да спомага за разкриването на сходни прегрешения.

Още предишния август " Амнести Интернешънъл " моли към Украйна да вкара ред измежду доброволческите си батальони. Съвсем неотдавна правозащитната организация наново написа в един от своите отчети, че освен проруските сепаратисти, само че и украинските сили изтезавали арестувани. " За страдание това не е някакво ново събитие в Украйна. От 10 години насам следим по какъв начин полицията се отнася към арестуваните. Тя ги подлага на систематични изтезания и съвсем няма служител на реда, който да е понесъл отговорност за действията си ", споделя Татяна Мазур, ръководителка на украинския клон на " Амнести Интернешънъл ".

Междувременно възмущението от дейностите на доброволческите батальони пораства, а около това поддръжката за тях измежду украинското общество се топи. Един образец отпреди няколко дни: членове на " Десен бранш " нападнаха проява на хомосексуални в Киев, маскираните биячи хвърляха бомбички, а един служител на реда беше тежко ранен. Преди това лидерът на " Десен бранш " Дмитро Ярош беше апелирал да се осуети провеждането на демонстрацията, тъй като хомосексуалните били перверзни видове и врагове на обичайното украинско семейство.

" Доброволческите батальони би трябвало да бъдат интегрирани в армията ", показва в тази връзка Олег Бондарчук, политик от Партията на свободата, основала батальона " Карпатска Сич ". " Трябва да уредим законодателната база, която разрешава съществуването на доброволческите батальони. Това е значимо и за самите доброволци. Засега те публично не се водят военнослужещи, не употребяват никакви облаги, а един ден няма да ги смятат за ветерани ", изяснява Бондарчук.

Част от армията, само че единствено официално

Всички огромни доброволчески съюзи в това време дадоха кардиналното си единодушие да бъдат интегрирани в армията. Някои даже към този момент направиха тази крачка - измежду тях е и батальонът " Айдар ". Само че към този момент смяната е чисто официална: старите командни структури си остават непокътнати, тъй като доброволците нямат доверие на армейските си началници - те зачитат само своите предходни командири.

Днес групата е част от украинската Национална армия - жандармерия, която се регистрира пред вътрешното министерство. " Азов " е конструкция, в която влизат едноименният полк, политическата партия „ Национален корпус”, юношески организации и охранителна компания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР