Стенописите в Патриаршеската катедрала на хълма Царевец във Велико Търново

...
Стенописите в Патриаршеската катедрала на хълма Царевец във Велико Търново
Коментари Харесай

Фреските в Патриаршията на Царевец се рушат, няма кой да ги обнови

Стенописите в Патриаршеската катедрала на хълма Царевец във Велико Търново се разрушават. 

Още с влизането в постройката се вижда, че по стените на културния монумент тук-там боята се е обелила, има и пукнатини. Най-сериозно е ситуацията на тавана, където огромно леке е размазало фреска. 

ОFFNews се свърза с управата на Регионалния исторически музей Велико Търново, който стопанисва обекта. Директорът му доктор Иван Църов съобщи, че управата на музея и експерти реставратори са осведомени с казуса, който датира още от 90-те години. Той се задълбочил през март 2007 година, когато ураганен вятър отнесъл част от металното покритие на покрива.

" Забавянето на целевите средства за ремонт довежда до частична щета на фоновата част в южния транспортен съд ", разяснява шефът на музея. Според него една от главните аргументи за разрухата на фреските е стареенето на материалите, защото са изрисувани в интервала 1982-1984 година Друга причина, която Църов посочи, са огромните годишни амплитуди - от -30 до +40 градуса.

" Вероятно издишваният въглероден двуокис от десетките хиляди гости също въздейства отрицателно ", добавя той. 

По думите му, ограничения за ограничение на разрушенията са взети. Сградата е ремонтирана, направени са и съвещания с създателя на фреските - проф. Теофан Сокеров. " Той държи авторските права и нищо не може да се случва с тях без него. Указанията му в техническата част са изпълнени, в художествената всичко е в неговите ръце. Кога - създателят единствен знае ", съобщи Цървов. 

Проф. Теофан Сокеров е пенсиониран учител от Националната художествена академия. Освен по Патриаршеската черква, той е работил и по Априловска гимназия в Габрово, Дом-паметника на връх Бузлуджа, Националния музей „ Земята и хората “ в София, както и по НДК.

ОFFNews се опита да се свърже с проф. Сокеров, само че здравословното положение на проф. Сокеров го попречва да приказва. Неговата брачна половинка Надежда Сокерова съобщи, че създателят не е в положение да работи по фреските. Той е на 74 години, има заболяване и проблеми с краката. " Изключено е ", безапелационна бе Сокерова.

По думите ѝ проф. Сокеров за последно е ходил до Царевец през 2015 година Според нея управата на РИМ-Велико Търново не стопанисва добре фреските. " Има отоплителна система, само че тя не се пуска през зимата ", добави госпожа Сокерова. 

Думите ѝ до огромна степен изясняват повода за огромните температурни амплитуди, само че за жалост доктор Църов не бе открит за спомагателен коментар, включително за това каква ще бъде процедурата по възобновяване на фреските предвид на невъзможността на създателя да работи по тях.

Снимки: Невена Илиева
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР