Стенописи, посветени на Ботев и цар Борис Трети, ще бъдат

...
Стенописи, посветени на Ботев и цар Борис Трети, ще бъдат
Коментари Харесай

Стенописи, посветени на Ботев и цар Борис Трети, ще бъдат представени в софийското метро

Стенописи, отдадени на Ботев и цар Борис Трети, ще бъдат ситуирани на две от станциите на софийското метро по новооткритата линия 3.

Автор на творбите е проф. доктор Боян Добрев, оповестиха от Националната художествена академия, където той преподава. Събитието ще се състои на 8 септември на метростанция НДК 2, от страната на храма "Св. Георги ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Стенописът "Знаме " е осъществен в западния дял на станцията към бул. "Христо Ботев ". Той е отдаден на Ботев и на 2 юни. Доминира портретното изображение на Ботев, на фона на неговите четници, поборниците, титаните - Левски, Раковски, Каравелов, Стамболов, Даме Груев, Гоце Делчев.

Огънят на ботевото слово като втора сюжетна линия минава над главните изображения и осмисля творбата, наблягайки подвига за България - като път безсмъртието. Произведението е щемпел върху алуминиев еталбонд. Съобразявайки се със съществуващият равностранен триъгълен модул на облицовката, паното има комплицирани контури на границите си, като умишлено е издирван резултатът на знамето. Обща повърхност на творбата е 43 квадратни метра.

Стенописът "Цар Борис Трети " е осъществен в интериора на метростанция "Красно село ". Авторът подчертава върху духовния подем на България - посредством обрисуване на едни от най-ярките представители в културата и изобразителното изкуство през това време - като Владимир Димитров-Майстора, Елин Пелин, Сирак Скитник, Панчо Владигеров, Димитър Димов, Йордан Йовков и други

Съзнателно са търсени трицветни цветови решения - бяло, зелено, алено. Стенописът е осъществен в техника - щемпел върху алуминиев еталбонд с обща повърхност - 38 квадратни метра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР