Стената на МВЕЦ Кадиево е здрава. Водата в завирения участък

...
Стената на МВЕЦ Кадиево е здрава. Водата в завирения участък
Коментари Харесай

Позицията на МВЕЦ Кадиево: Стената е здрава

Стената на Малка водно електрическа централа " Кадиево " е здрава. Водата в завирения сектор е спаднала, което потвърждава, че няма пропукана стена на Малка водно електрическа централа. Това оповестиха за Plovdiv24.bg от компания " Нат -2004 ", стопанисваща оборудването, в отговор на публикациите  ни   и  .

ПОЗИЦИЯ на Малка водно електрическа централа " Кадиево "

Категорично опровергаваме появилите се изказвания в общественото пространство за пропукана стена на Малка водно електрическа централа " Кадиево ". Съоръжението, в това число прилежащите му насипи и стени, е в целокупност и в цялостна редовност. То минава през наложителен механически и хигиеничен надзор, и регулярен мониторинг, като последната инспекция е осъществена на 1.03.2022 година от Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " – Пловдив на Министерство на околната среда и водите. Малка водно електрическа централа " Кадиево " се експлоатира съгласно издадените разрешителни, действа изцяло безвредно за околната среда и не крие риск за живота и здравето на хората.

Към 17.00 ч. на 6 април 2022 година завиряването е изчезнало. Причината е, че количеството вода, което минава в този сектор сега, е намаляло. За съпоставяне, при започване на деня, по време на установеното завиряване, водното количество в реката е било сред 36 и 40 кубика в секунда, а към  17 ч. е 23 кубика в секунда. Което недвусмислено потвърждава, че завиряването не е в резултат на спукана подпорна стена. (прилагаме фотоси от 17 ч.). През цялото време централата е работила и работи без смяна във водното равнище.

Посоченото в обществените изяви завиряване под ж.п. моста е в резултат на подпочвени води. Количеството им нараства поради снеготопенето и увеличените водни количества, които постъпват в коритото на р. Въча. 

Подобно завиряване под моста се случва не за първи път. Участъкът там е наводняван неведнъж години преди построяването на Малка водно електрическа централа " Кадиево ". Това може да се удостовери от локалните поданици. 

Държим да уточним, че от направена информация в кадастралната карта на Агенцията по кадастъра ясно се вижда, че наводненият сектор не е път, а е част от коритото на р. Въча. Местните поданици са трансформирали този сектор в път за тяхно улеснение, само че той няма нужните разрешителни. 

По мотив предписанието на Басейнова дирекция за разчистване на израснала дървесна растителност в региона на МВЕЦ-а, желаеме да уточним, че срокът на предписанието е продължен. От страна на Малка водно електрическа централа " Кадиево " са подхванати всички нужни дейности и чакаме да получим съответните разрешителни, с цел да влезем законно в коритото на реката, това сподели за Plovdiv24.bg  Васил Тасев, 

шеф на " Нат -2004 ", Малка водно електрическа централа " Кадиево ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР