Стефанос Циципас беше подложен на истинско предизвикателство, за да си

...
Стефанос Циципас беше подложен на истинско предизвикателство, за да си
Коментари Харесай

Циципас спечели петсетов трилър със Синер

Стефанос Циципас беше подложен на същинско предизвикателство, с цел да си обезпечи място на четвъртфинал на Откритото състезание на Австралия по тенис, само че въпреки всичко победи Яник Синер (Италия) с  6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3.

Номер 3 в схемата беше апетитен от много хора като кандидат даже за купата, а до през днешния ден даже не беше изгубил сет. След първите два изглеждаше, че гръцкият тенисист ще повтори успеха си над 21-годишния Синер в три сета, както беше на четвъртфинала на този шампионат предходната година, само че очакванията му бяха попарени от внезапна смяна в държанието на съперника.

Синер заигра все по-уверено, откри си баланс при топките от крайната линия и диктуваше темпото в третия и четвъртия сет. Но въпреки всичко много по-опитният грък спря пропадането. Той резервира хладнокръвие, събра се зад своя сервис и мощен форхенд и завоюва съдбоносен пробив в шестия гейм от петия сет по пътя към завладяваща четиричасова победа. Циципас е финалист от Ролан Гарос 2021-а година и три пъти полуфиналист на Мелбърн Парк.

Успехът през днешния ден усъвършенства още салдото сред двамата в шампионати от ATP на 5-1 победи. Циципас ще се изкачи до номер 1 в класацията на ATP за първи път, в случай че вдигне трофея в Мелбърн, ще би трябвало на първо време да се оправи с Иржи Лехечка (Чехия).

" Имах възприятието, че съм прекарал цялостен век на този корт, играейки тенис ", сподели Циципас иронично след мача. " Но беше един страховит мач, който безусловно те вади от равновесие ".

И освен имаше сериозна преднина в персоналните дуели, само че Циципас в никакъв случай даже не беше допускал пробив от този противник до през днешния ден. Това се случи за първи път в първия сет, само че проблемите на 24-годишния грък към този момент личаха във втория. Разменени пробиви и по-късно предпазени подавания държаха равенството до 4:4. Тогава 3-ят в схемата нанесе своя удар с чудесна отбрана и диагонали, обезпечили му пробив на нула. Третият сет беше същинска епопея, показал маратонски пет начални гейма. И откакто проби от трети опит в четвъртия гейм, а по-късно си взе и подаването, 21-говишният Синер дръпна с 4:1. Той можеше да поведе с още един пробив, само че Циципас първо избави три мач-бола.

В петият сет Циципас сподели опит и остави играта да го води, търсейки най-подходящ миг за пробив. И това се случи за 4:2, когато при третия път най-сетне взе преимущество и най-после го материализира при подаването си за 6:3.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР