Стефанос Циципас бе изправен пред сериозно предизвикателство в откриващия си

...
Стефанос Циципас бе изправен пред сериозно предизвикателство в откриващия си
Коментари Харесай

Отново на косъм: Циципас бе притиснат до ръба от квалификант, но оцеля в 4-часова битка!

Стефанос Циципас бе изправен пред съществено предизвикателство в откриващия си мач на Откритото състезание на Франция, защото трябваше да наваксва пасив от 0:2 сета против Лоренцо Музети, с цел да доближи до сполучлива развръзка. Днес той още веднъж бе притиснат до стената от квалификанта Зденек Колар, който завоюва сърцата на феновете с превъзходната си игра, само че по този начин и не съумя да пречупи опитния грък. След повече от 4 часа престой на корта и борба до последно миналогодишният финалист затвори дуела за крайното 6:3 7:6(8) 6:7(3) 7:6(7) и по този начин продължава към третия кръг на конкуренцията, където го чака конфликт с Микаел Имер.

Световният №134 започва срещата на извънредно високи обороти, като печелившите удари от негова страна бяха извънредно срещане събитие. Благодарение на тях той доближи до два следващи брейкбола в самото начало, които обаче бяха отразени от любимеца с поредност от превъзходни сервиси, изпълнени с близо 200 км/ч. Впоследствие функциите се размениха и все по-често Циципас бе този, който доминираше разиграванията, а това не остана неотразено от резултата. Балканецът скоро се откъсна с преднина от пробив и 4:1, а оттова насетне бе праволинеен, с цел да запише откриващия сет против своето име.

Във втория сет квалификантът продължи да оказва сериозна опозиция на гърка, от чиято ракета неточностите изобилстваха и по този начин небрежно любимецът се оказа догонващ с 1:4. По-нискоранкираният състезател не съумя да задържи за дълго високото си равнище на игра и напълно скоро се пропука, което откри опция пред четвъртия в света да върне позволения брейк, от която той неотложно се възползва - 4:4.

Впоследствие Колар още веднъж сподели най-хубавото си лице и пласира два следващи отлични уинъра, обезпечили му два шанса за равнене на сетовете. Тогава обаче Циципас още веднъж откри помощта на сервиса си и съумя да вкара сета в съдбоносен тайбрек. Там станахме очевидци на незабравим тенис от страна и на двамата състезатели, само че в края гъркът бе по-настъпателният и след дълготрайно разиграване, приключило с уинър наоколо до мрежата на международния №4, бе поставена точка на този толкоз завладяващ сет.

Третата част протече напълно под контрола на подаващите, чийто начален удар работеше безотказно и ги държеше надалеч от неприятности. В хода на целия сет се стигна до един-единствен брейкбол на сервис на Циципас, но още веднъж в основния миг представителят на Гърция осъществя печеливш удар, с който заплахата бе отстранена. Стигна се до тайбрек, където Колар съумя да разгърне цялостния си капацитет и пое овреме водачеството в резултата, откъсвайки се с преднина от 4:1 точки, която след това разви до 6:2, с цел да опази възможностите си за триумф в дуела.

Нивото на игра бе извънредно високо във всеки един миг от четвъртата част, където можехме да се насладим на голям брой вълнуващи разигравания, в които всеки от двамата търсеше нападателно продължение. Чехът постоянно бе поставян напрегнат на личен сервис, само че показва феноменална психическа резистентност, съумявайки да избави цели шест от седемте благоприятни условия за брейк пред противника. Циципас съумя да реализира пробив за 3:2, само че неотложно резултатът бе подравнен след следващата серия от чудесно конструирани разигравания от страна на Колар.

Развръзката и на този сет пристигна в тайбрек, в който чехът стартира стремително и поведе с 6:2, само че след това гъркът доста стабилизира представянето си и избави всички четири сетбола, след което устремът му продължи и скоро можеше да ликува с успеха.

Stefanos survives ‼️ outlasts world No. 134 Zdenek Kolar 6-3, 7-6(8), 6-7(3), 7-6(7) in an epic lasting four hours and six minutes.
— Roland-Garros (@rolandgarros)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР