Стефан Янев е новият служебен премиер на България. Той ще

...
Стефан Янев е новият служебен премиер на България. Той ще
Коментари Харесай

Кой е бригаден генерал Стефан Янев?

Стефан Янев е новият длъжностен министър председател на България. Той ще оглавява кабинета, който ще ръководи до провеждането на предварителните парламентарни избори на 11 юли.

 Румен Радев назначи служебно държавно управление Виж още

Стефан Динчев Янев е роден на 1 март 1960 година в пловдивското село Поповица. Средното си обучение приключва през 1979 година в Техникума по електротехника в Пловдив. След това е признат във Висшето национално военно артилерийско учебно заведение (ВНВАУ) " Г. Димитров " в Шумен. През 1983 година се дипломира със компетентност " Земна артилерия " и подготовка инженер по употреба на електронноизчислителна техника.

Военната си кариера ген. Янев стартира през същата година като пълководец на артилерийски взвод и батарея в Асеновград. През идващите 10 години той стига до пълководец на дивизион.

През 1993 година Стефан Янев приключва Военната академия " Г. С. Раковски " в София. Забелязан е поради положителното притежаване на британски език и през 1996 година става специалист в Дирекция " Международно съдействие " на Министерството на защитата, когато България към този момент взе участие в програмата на НАТО " Партньорство за мир ". Освен британски език, Янев владее немски и съветски.

От 1998 година до 2000 година работи като офицер за разбор в Департамента по обмисляне и програмиране на Групата за съгласуване на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел " Стратегии и доктрини " в Управление " Планиране на защитата и въоръжените сили " в Генералния щаб на българската войска.

От 2001 до 2004 година ген. Янев заема разнообразни длъжности в Министерство на защитата, след което отпътува за Вашингтон, където е слушател във Военния лицей към Националния боен университет по специалността " Стратегии за национална сигурност ". На идната година става шеф департамент " Трансформации " в Центъра на НАТО за битка с тероризма в Анкара, Турция. От 2007 година до 2010 година ген. Стефан Янев е шеф на дирекции " Отбранителна политика " и " Политика за сигурност и защита " в МО.

Следващите 3 години - от 2011 до 2014 година бригадният военачалник изкарва като боен аташе във Вашингтон.

На 2 май 2014 година Стефан Янев е назначен за шеф на Националния боен университет " Васил Левски " във Велико Търново, само че остава за поста единствено месец. През юни 2014 година той подава оставка и напуща армията.

От 27 януари до 4 май 2017 година е заместител министър-председател и министър на защитата на Република България в служебното държавно управление на Огнян Герджиков, а след това е секретар по сигурност и защита на президента Румен Радев.

Бригаден военачалник Стефан Янев е фамилен и има две деца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР