Стефан Велев спечели първия трофей в професионалната си кариера, след

...
Стефан Велев спечели първия трофей в професионалната си кариера, след
Коментари Харесай

Стефан Велев: Никога няма да забравя думите на Петков преди дузпите

Стефан Велев завоюва първия трофей в професионалната си кариера, откакто подвигна Купата на България с екипа на Славия на 9 май. Интересното е, че преди да го направи, той имаше 3 изгубени финала - един с Берое и два с Левски. Играчът на белите даде изявление за " Тема: Спорт ", в което показа любопитни елементи към решителния мач против " сините ".

 Славия победи Левски с 4:2 след осъществявания на дузпи и подвигна Купата на България!
Славия и огромен Георги Петков с Купата! Нов срам за Левски, 9 години без трофей не стигат!

Вратарят на " белите " избави три дузпи в мача!

Стефане, каква беше страстта след триумфа и по какъв начин отпразнувахте?

- Беше нещо ужасно. Празненствата започнаха още на терена, след това в съблекалнята и най-после в дискотеката. Едва в този момент се събираме на подготовка, само че страстите още ме държат. Честно казано обаче, се чудя за какво въобще ще го играем мача с Локо Пловдив. Няма никакъв смисъл, само че... Събираме се всички, пък ще забележим кой ще вземе присъединяване в дуела.

Имаше ли миг, в който не вярваше, че ще спечелите финала? Особено през първото полувреме Левски ви бяха награбили доста съществено...

- Не е имало подобен миг. Още преди мача имах вътрешно възприятие, че ще спечелим. А и със съотборниците си говорихме, че в един мач всичко е допустимо. Ясно беше, че Левски е по-добрият тим, само че пък към него имаше по-големи упования. До последно вярвахме, че купата ще е за нас. Още повече, когато Гошо Петков хвана дузпата на Гомес при започване на мача. Това натежа психически на Левски, а на нас ни даде още повече религия. След това Левскинаправи здрав напън, само че ние го чакахме, още повече с оглед атмосферата на стадиона и това, че дълго време не са взимали титли. След като не вкараха голпреди почивката, времето стартира съществено да ги притиска, това работеше в наша изгода, а при тях напрежението единствено се покачваше.

Левски остана без трофей, само че за теб прокобата падна. Ти имаше три следващи изгубени финала - с Берое за суперкупата (2010 г.) и предходните два на Левски (2013 и 2015 г,)...

- Точно по този начин е. Но това е футболът, това е страстта - в никакъв случай не знаеш по кое време и по какъв начин ще спечелиш. Има и огромни играчи на международно равнище, които не са вдигали значими титли в кариерите си. Преди години съм бил любимец във финалите, когато играех за Левски, само че ги загубихме и двата. Сега обаче пристигна моментът да съм на печелившата страна и страстта е неописуема.

Какво ви сподели Загорчич преди мача и на почивката?

- Постоянно ни вдъхваше убеденост, споделяше, че тази купа сме си я заслужили и ще я спечелим. Това беше доста значим психически миг, тъй като ни вдъхна още повече убеденост.

А какво ви сподели Георги Петков преди дузпите? Той ви събра всички в кръг и ви поговори за малко...

- Никога няма да не помни думите му - сподели, че се гордее с нас, че сме създали безусловно всичко допустимо, че сме посочили, че сме мъже. Той самият ни даде обещание да постави оптимални старания при дузпите, с цел да спечелим. И видяхте какво направи... Гошо Петков е страховит вратар, който към този момент дълги години го потвърждава. Знаем добре, че когато го можеш, възрастта няма никакво значение

 Подвигът на Георги Петков остава в историята
Подвигът на Петков остава в историята

Ветеранът е единственият, избавил дузпи в постоянното време и след продълженията

Като че ли трофеят ви е още по-ценен, тъй като го спечелихте единствено с българи?

- Така е, макар че не съм срещу чужденците. Но те би трябвало да са по-добри от нас, с цел да може тимовете да израстват. Ако сравним българин и чужденец и те са на едно равнище, тогава няма смисъл да взимаш вносна стока, по-добре играй с локални футболисти. В това отношение се веселя, че Славия служи за образец. Ние развиваме нашите родни гении. Не сме го измислили ние, това си е най-хубавият и изпитан способ. Не сме в Англия или Испания да вадим огромни пари за футболисти. Ако ние не си ги създадем сами, по какъв начин да стане? В България има гении, въпросът е да им се дава път и да им се обръща внимание.

Във финала ти може би имаше най-трудната задача, с изключение на Георги Петков - трябваше да играеш против Обертан...

- Наистина беше доста мъчно, още повече че играх на супер несвойствен пост. Така се случи, че всичките ни бекове се контузиха, разделихме се и с Абуд. Тренъорът реши, че може да ме употребява като ляв бек. Попита ме дали съм склонен и аз естествено бях " за ". Изобщо не сме и спорили. Аз за тима си постоянно съм подготвен да дам максимума. А в такива напечени обстановки опитът оказва помощ. Къде се оправих, къде не, мисля, че поради събитията, се показах добре. Все отново Обертан е играл на международно равнище и е много класен футболист за нашето състезание. Но и всички си помагахме един на различен. И освен аз, само че и Шоколаров трябваше да играе като бек. Така че поради в каква обстановка бяхме, извлякохме максимума. Силната страна на Левски е тъкмо по крилата, само че щом не ни вкараха гол, значи сме си свършили работата.

Ти изкара значително време в Левски. Какво е мнението ти за процесите там? Като че ли макар новия притежател и атрактивната на пръв взор селекция няма напредък?

- Според мен тимът има доста качествени футболисти, само че с такава игра не мисля, че може да направи нещо в Европа. И не приказвам за пробив, а изобщо каквото и да е било. Все отново имат много време до интернационалните мачове, да забележим какво ще се случи в клуба.

Отрази ли би се по отрицателен метод реакцията на Ботев след полуфинала реванш? Че надали не несправедливо сте се класирали с помощта на съдията?

- Не мисля, че ни повлия. Ние играхме сносно във втория мач. Що се отнася до съдията - кой не прави неточности. И на доста по-големи конгреси го виждаме. Да, в тази ситуация някои от решенията бяха в ущърб на Ботев, само че... И на мен ми се е случвало, и мои тимове са ги рязали. За страдание по този начин е станало. Но аз считам, че се класирахме справедливо на финала, влязохме уверени в решителния мач и вярвахме, че ще спечелим.

Имаше много отрицателни мнения за метода, по който сте играли против Левски...

- Да, четох и аз. Да се сетим обаче по какъв начин Интер завоюва Шампионската лига с противен футбол. Не ми харесваше, само че в последна сметка всеки си има метод. Ако бяхме тръгнали да се надиграваме с Левски, мачът надали щеше да приключи добре за нас.

Ще останеш ли в Славия, или се оглеждаш за други благоприятни условия?

- Договорът ми изтича през лятото. Имахме на няколко пъти диалози с президента. Той е много прецизен и свестен човек. Предстои отново да обсъдим кое е най-хубавото за двете страни. Честно казано, задачата ми е да изляза още веднъж в чужбина. Но и не ми е чак непременно значимо да изляза на открито. Ще забележим, ще поговорим с господин Стефанов и ще преценим по какъв начин ще действаме.

 Венцеслав Стефанов: Селекцията на носителя на купата ще излезе тъкмо 0 лв.
Венци Стефанов: Селекцията на носителя на купата ще излезе тъкмо 0 лв.

" Ще вземем млади момчета, които могат да се развият "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР