Стефан Вълдобрев блести като Че на премиерата на мюзикъла на

...
Стефан Вълдобрев блести като Че на премиерата на мюзикъла на
Коментари Харесай

Разграбиха билетите за мюзикъла „Евита“ на Операта

Стефан Вълдобрев свети като Че на премиерата на мюзикъла на Уебър довечера

Двете премиерни представления на мюзикъла „ Евита “ на Пловдивската опера – довечера и на 17 май, са изцяло разпродадени. Съветваме хората да си купят допустимо най-рано, откакто обявим изключителните дати, заяви пред „ Марица “ шефът на Операта доцент Нина Найденова.

Тя е и режисьор на мюзикъла с музика от Андрю Лойд Уебър и текстове на Тим Райс. Сюжетът е може би най-сполучливото претворяване на живота на Мария Ева Дуарте Де Перон – втората брачна половинка на аржентинския президент Хуан Перон.

С „ Евита “ Пловдивската опера продължава мощната аржентинска вълна, почнала с танго операта „ Мария от Буенос Айрес “, чиито постановки също се изкупуват мигновено от публиката.

„ Всеки актуален спектакъл в България се е амбицирал да прави постановки в жанра мюзикъл. Това е нова наклонност у нас, въпреки и много закъсняла по отношение на международната. Мюзикълът се радва на огромен интерес от публиката. За нас бе извънредно значимо да намерим заглавие, което дава отговор на опциите и жанровите особеностите на трупата ни “, добавя Найденова.

Екипът на най-голямата културна институция под тепетата е проучвал огромния мюзикъл на Уебър над две години. Оказа се, че тематиката е извънредно настояща. Животът на Евита е малко прочут в България, показва тя.

Евита е една от най-противоречивите персони в модерната история на Латинска Америка – мощно любена и мощно ненавиждана. На нейното заравяне се събрали 3 млн. души и пратили петиция до папата да я канонизира за светица. И още толкоз хора крещели по улиците: „ Да живее ракът! “ – заболяването, от която тя умира едвам на 33 години.

Целият й живот е бил на двата полюса – доста мощна персона, която е направила извънредно значими за Аржентина промени и това са нейните плюсове. В същото време цялата тази дискусия идва от метода й на живот. Тя идва от една скромна къща в провинцията като нелегално родено дете и стига до най-високия връх – брачна половинка на мъжа, който тя прави президент. Целият й метод на живот и демонстрацията на благоденствие е будело въпросите за какво тъкмо по този метод тя демонстрира властта си.

„ На нашата сцена преглеждаме тематиката за славата – славата като упоритост, като митинг против заобикалящата среда, като път и като фанатизъм. Това е дълбока и мощна тематика, тъй като доста сме се изгубили по пътя. Човек би трябвало да има някаква задача. Мисията му може да е дребна, или да е огромна, само че той би трябвало да остави нещо след себе си. Трябва да има други, които да го следват. Това е смисълът на живота “, размишлява режисьорката.

Според нея съществуването на кумир и на водач е значима нужда за масите. „ Ние търсим своя водач в всекидневието си. Този кумир, на който да имаме вяра и да се кланяме. И в това време, вървейки след него, не знаем дали това е верният път “, счита Нина Найденова.

Създаването на мюзикъла включва доста дълга работа на музикалния шеф на плана Константин Добройков. Три месеца всеки ден по доста часове диригентът е изработвал и вокално, и инструментално партитурата и музикалната драматургия на представлението. „ Водещи бяха силата и духъг на хората. Прояви се невероятна екипност на всички звена да преодолеят бариерата на жанра “, споделя шефът на Операта.

Голямата находка в „ Евита “ е Стефан Вълдобрев, който играе ролята на Че Гевара, само че не историческата персона, а сборен облик на революционера, на будния дух, на подсъзнанието като интуиция. Той е коментатор, и главно настоящо лице, и не слиза на сцената, изяснява тя.

Беше храброст да пробваме Вълдобрев, защото до момента не е взел участие в мюзикъли. Стефан е прелестен артист и доста добър артист, а тази мултижанровост – да пееш, да танцуваш и да си актьор на сцена, той я владее съвършено и доста увлича хората след себе си. Събрахме се от разнообразни направления в един доста здрав фокус и създадохме доста мощно зрелище, безапелационна е Нина Найденова. Във втория състав на „ Евита “ ролята на революционната икона се извършва от Виктор Ибришимов – млад пловдивски артист.

Найденова акцентира, че Ева Перон е най-комплексният облик, тъй като тя би трябвало да измине всички етапи в самото зрелище. За основната роля е поканена Рейчъл Роу (дъщерята на Камелия Тодорова), която има зад тила си прелестен облик на Евита, основан в Чикаго. „ Ролята на първата дама на Аржентина ще играе и едно младо, само че доста надарено момиче – пловдивската певица Юлия Йорданова, която пък ни изненада и впечатли. „ Евита “ е нейният актьорски дебют на сцена в такова огромно заглавие и Юлия сподели много обещаващ гений и борбен дух “, уверена е режисьорката.

Ролята на президента Хуан Перон е поверена на Георги Султанов, до момента в който Марк Фаулър играе Агустин Магалди. Като държанка на Перон пък се превъплъщава Станислава Момекова.

Зад постановката стои и доста мощен постановъчен екип – сценографът Елица Георгиева и костюмографът Николина Костова. Техният тандем е прочут от „ Моята прелестна лейди “, само че тук са се разгърнали в невероятни висоти и визията на мюзикъла може да бъде пример и в по-мащабен проект.

Както във всички последни спектакли на Найденова, хорeографията е поверена на Боряна Сечанова. В мюзикъла е вкарана и мултимедия с документални фотоси, сътворена от художника Никола Налбантов.

„ С най-голямо наслаждение ще създадем изключителни спектакли на „ Евита “, в случай че имаме сцена – Найденова припомня за мъчителния проблем с неналичието на Дом на Пловдивската опера, която играе в Дома на културата на тъкмо закрепени дни всеки месец. Заради това тя се тормози, че и през идващия сезон Операта няма да успее да задоволим глада на публиката и към „ Евита “, и към „ Мария от Буенос Айрес “. Имаме повече продукция, в сравнение с може сцената да поеме. Затова пубиката би трябвало занапред да си купи билети за октомври. Все отново скоро стартира фестивала Opera Open на Античния спектакъл и ще съсредоточим там напъните си “, заключава Нина Найденова.

Снимки от Александър Богдан Томпсън

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР