Стефан Цанев ще получи ИКАР за изключителен принос към българския

...
Стефан Цанев ще получи ИКАР за изключителен принос към българския
Коментари Харесай

Стефан Цанев ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър

Стефан Цанев ще получи ИКАР за извънреден принос към българския спектакъл
Стефан Цанев ще получи ИКАР за извънреден принос към българския спектакъл на 27 март. Това разгласи ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по време на представянето на номинираните за премиите на съюза ИКАР 2019, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Тази година управителният съвет взе решение да бъде връчена на Стефан Цанев, огромният български драматург и създател на българска драматургия и български пиеси. Всички го познавате. Знаете каква персона е. Противоречива като Стефан Стамболов, за който той написа и пиеса. Наградата за чест и достолепие ще бъде връчена на артиста Михаил Мутафов, който играе във варненския спектакъл “, съобщи Мутафчиев.

Наградите ИКАР се раздават за 45-и път.

Другата специфична премия за педагогическа активност отива при проф. Елена Баева.

Сред номинираните за водеща женска роля са Ана Пападопулу за ролята й на Джина Екдал в „ Дивата патица “, Здрава Каменова за ролята й в „ Дом за овце и сънища “ и Ива Тодорова за присъединяване й в постановката „ Приятно ми е, Ива! “. За премията за водеща мъжка роля се състезават Боян Арсов за ролята му на Сехизмундо в „ Животът е сън “, Бойко Кръстанов за Джон в представлението „ Петел “ и Владимир Пенев за ролята му на Андре в „ Бащата “.

Режисьорите Иван Панталеев, Крис Шарков и Стайко Мурджев се борят да сграбчен влиятелната премия.

Актрисата Стефания Колева за първи път е част от журито, което е определило част от листата на номинираните.

„ Много е мъчно. Трудно е да се правят оценка сътрудници, още повече като човек, който интензивно се занимава с спектакъл и е на сцена. Знам детайлностите какъв брой мъчно се прави един театър. Мога единствено да аплодирам на всичко, това което видях и да кажа, че сътрудниците се оправят отлично в изискванията, в които живеем “, съобщи Колева и разгласи, че от идващия месец стартира подготовки под режисурата на Валентин Ганев на пиесата „ Теремин “. Постановката ще стане подготвена в края на май и ще може да я забележим на камерната сцена на Народния спектакъл.

По време на оповестяването на номинираните Съюза на артистите в България връчи документи на Столичната община, „ Астра Зенека “, „ Първа капиталова банка “, „ Мото Пфое “, златният спонсор на премиите „ Минстрой “ и Министерството на културата.

Кои ще станат носители на влиятелната премия Икар ще стане ясно на 27 март, когато се отбелязва Международният ден на театъра. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР