Стефан ТашевВойна за 300 милиона лева пламна в МВР, научи

...
Стефан ТашевВойна за 300 милиона лева пламна в МВР, научи
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Пламна война в МВР за 300 милиона лева. Дуетът Узунов-Копринков атакува Демерджиев

Стефан Ташев

Война за 300 милиона лв. пламна в Министерство на вътрешните работи, научи Breaking.bg от свои източници във вътрешното ведомство. Парите са за новите персонални документи на българите, които би трябвало да бъдат с чип с пръстов отпечатък. Войната е сред сивите кардинали от президентството – съветниците на Радев Пламен Узунов, адресат на подаръчни комлекти в заведения за хранене, Николай Копринков и вътрешният министър Демерджиев, заместничката му Моника Бийчър и докараният от нея Петър Бакърджиев.

, само че е назначен в Министерство на вътрешните работи на 8 август 2022 година като „ юридически съветник “, а действително управлява най-апетитното звено в министерството икономическото. Не е ясно какво прави в Министерство на вътрешните работи откакто има зад тила си присъда за машинация.
Иван Демерджиев Снимка: списък
В тима на Копринков-Узунов са и двамата „ безконечни “ зам.-министри на Министерство на вътрешните работи Венцислав Катинов и Емил Ганчев, персонални протежета на Узунов, които бяха с него в Министерство на вътрешните работи до момента в който бе длъжностен министър през 2017 година, както и зам.-главният секретар Станимир Станев.

Битката за парите стартира през декември м.г., когато Министерство на вътрешните работи най-накрая подписа контракта за новите персонални документи с консорциума „ Мюлбауер “-Ай Ди Сървисис “, на стойност 252 950 000 лв. без Данък добавена стойност, т.е, над 300 милиона лв..

Всяка от двете групировки пробва да лапне лъвския къс от поръчката, настояват осведомени. Днес в жълт уебсайт със съмнителни вести е пуснат компромат против Бийчър и Бакърджиев с изказвания, че тя е притискала и тормозела чиновници да подпишат контракта с немската компания. И в опит да смени българската компания от консорциума.
Пегър Бакарджиев, вляво, е човек на зам.-министъра Бийчър. СНИМКА: Българска телеграфна агенция
Бийчър минаваше за доверено лице на Копринков, само че очевидно свадите и апетитът към парите са трансформирали нещата.

Нещо повече, сивите кардинали от президентството са били извънредно недоволни от Иван Демерджиев и са пробвали да го сменят при назначенията в петото служебно държавно управление, настояват осведомени. Идеята им била да бъде комплициран изключително правилният човек Катинов, само че Демерджиев е бил „ избавен на косъм “ от авторитетни хора, близки до жителя на „ Дондуков “№2.
Президентският консултант Пламен Узунов получава плик с нещо от някогашния митнически началник Петко Петков. Днес по-късно племенницата на Петков става началник на митницата в Пловдив. Снимка: фейсбук
Една от първите жертви на войната е основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който действително е безгласна писмен знак и е отстранен от взимането на решения. Водещ е формалният му заместител Станимир Станев, който играе за тима Узунов-Копринков. Това се удостоверява от обстоятелството, че на почналите срещи на вътрешния министър с регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи поради изборите не участва Тодоров, а единствено Станев.
Станимир Станев Снимка: Министерство на вътрешните работи
Демерджиев и Бийчър са на мушката и поради още много пари. Става дума за скандалната поръчка за доизграждане на системата ТЕТРА, планувана в Плана за възобновяване и резистентност, Breaking.bg писа. Поръчката е за 60 милиона лв., само че бе на косъм България да загуби 2,6 милиарда лв. от проекта. Хитреците от „ смяната се пробваха да излъжат и Европейската комисия като разпоредиха „ ин хаус “ процедурата за ТЕТРА на държавната компания „ Информационно обслужване “, само че Европейска комисия ги отряза. Това решение бе анулирано от Демерджиев и се потегли на договаряния с фирма-изпълнител. Тогава Пеканов даде обещание, че в Министерство на вътрешните работи ще работят доста бързо, с цел да можем да получим парите.

Към момента обаче политическото управление на Министерство на вътрешните работи въобще не бърза с избора на компанията, което поражда подозрения за опити за рекет и търсене на проценти от възможен контракт.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР