Стефан ТашевСофийска районна прокуратура е възобновила делото за шофиране в

...
Стефан ТашевСофийска районна прокуратура е възобновила делото за шофиране в
Коментари Харесай

След публикация на Breaking.bg: Възобновиха разследването срещу Марчела от прокуратурата, хваната да кара с алкохол

Стефан Ташев

Софийска районна прокуратура е възобновила делото за шофиране в нетрезво положение против Марчела Панталеева, старши специалист в дирекция „ Публична връзка “ към администрацията на основния прокурор Иван Гешев. Това става след обява на Breaking.bg от 22 юни 2023 година под заглавие: Хващат те пийнал зад кормилото? Не те проверяват, в случай че си „ ВИП чиновник “ на прокуратурата. Това научи уеб сайтът ни от свои източници.

Панталеева нашумя като очевидец на Гешев пред Висшия правосъден съвет. Тя описа по какъв начин той получил заплашително писмо, ядосал се, скъсал го и внезапно трансформирал държанието си. Пред кадровиците на правосъдната система дамата показа, че придружавала основният прокурор в Съединени американски щати и в Турция, като чиновник от три години в дирекция „ Публична връзка “. Оказа се, че тя е хваната пияна зад кормилото, само че следствието против нея е прекъснато „ експресно “ от младши прокурор в Софийска районна прокуратура.

Историята е от март 2021 година по време на пандемията от Ковид и ограничаващите ограничения, свързани с нея.

На 21 март 2021 година в 3, 55 часа през нощта автопатрул на 6 РПУ стопира за инспекция първокласен „ Мерцедес “, ръководен от Панталеева, тогава младши специалист в Дирекция „ Публична връзка “ към основния прокурор в столичния кв. „ Гоце Делчев “. Тест с дрегер на място посочил 1,92 промила алкохол в кръвта на Панталеева. След което служителите на реда я карат за кръвна проба в болница „ Света Анна “. По-късно тестът демонстрира 1,51 промила алкохол в кръвта.

Образувано е досъдебно произвеждане №621/2021 в Шесто районно управление (на МВР).  На разпита в полицията се оказва, че Панталеева е карала колата на Спартак Друмев. Друмев, тя и приятелката му Никол Толева били дружно в заведение „ Джанам “ на бул. „ България “. Заради коронавирус ограниченията то затворило в 22,30 ч, само че притежателят им бил другар и те траяли „ купона “ до 3,20 измежду нощ. Според показанията двойката Друмев-Толева използвали огромно количество алкохол, а Панталеева „ единствено две чаши бяло вино “. Според младши прокурора от Софийска районна прокуратура Георги Иванов, водещ на досъдебното произвеждане, „ вместимостта на двете чаши бяло вино не могла да се откри от следствието “.

Компанията тръгнала да се прибира, само че зародил спор кой да кара автомобила на Друмев. Панталеева, съгласно показанията, го убеждавала да употребява услугата „ Дринк енд драйв “, само че той отказал, тъй като „ управлявал първокласен и мощен автомобил и не желаел други да го ръководят “. Накрая се разбрали зад кормилото да седне Панталеева, която да закара двойката в дома им.

Според показанията в досъдебното произвеждане, с които Breaking.bg разполага, „ свидетелката Панталеева карала доста постепенно автомобила, тъй като бил доста огромен, мощен и валяло сняг “. Колата е спряна от полицейски автопатрул за инспекция на ул. „ Солун “ в посока бул. „ Гоце Делчев “.

Полицаите били двама, като единият по същото време проверявал друга спряна кола-„ Ауди “. Другият служител на реда изискал документите на водача. Панталеева ги дала, а униформеният отишъл да ги ревизира в патрулката.

Проверката траяла „ пет-десет минути “, което мощно „ обезпокоило “ Марчела Панталеева, съгласно младши прокурора Иванов. „ Започнало да и става неприятно и имала възприятието, че ще припадне “. Споделила това на своите другари. Тогава Друмев, който седял на предната дясна седалка и дал бутилка с уиски.

Фундаменталните заключения на прокурора Иванов.

„ Свидетелката Марчела Панталеева била толкоз обезпокоена и изобщо не подложила на рецензия съвета му, отпила 10 глътки от бутилката “, написа прокурорът Иванов в постановлението за преустановяване на следствието от 18 май 2021 година. След като пила уиски, Панталеева е поканена да даде проба с тест за алкохол, който посочил 1,92 промила в кръвта й. Час по-късно кръвната и проба в „ Света Анна “ отчела 1,5 промила алкохол.

След всичко това младшият прокурор Иванов от СРП преценя следното:

Прегледът на събраните доказателства води до логическия и доказателствено аргументиран извод, че актуалното наказателно производство следва да бъде прекъснато, защото действието не е осъществено.

От откритото в хода на следствието не би могъл да бъде изработен аргументиран, еднопосочен и безапелационен извод, че свидетелката Панталеева е управлявала лек автомобил „ Мерцедес с централизация на алкохол над 1,2 промила, което да е открито по надлежния ред.

Безспорно било открито, че тестът от техническо средство, с което била изследвана свидетелката Панталеева, била позитивна, а точно 1,92 промила на хиляда. Също по този начин несъмнено било открито, че извършеното проучване на кръвната проба, също показвало, че в кръвта на свидетелката имало централизация на алкохол над 1,2 на хиляда, а точно 1,51 промила на хиляда.

Допълнително било открито, че в заведението „ Джанам “ свидетелката Панталеева използвала най-малко две чаши бяло вино. От друга страна било открито, че свидетелката Панталеева, до момента в който била в лек автомобил „ Мерцедес “ и чакала да бъде тествана с дрегер за алкохол, пила алкохол-уиски, предоставено и от очевидеца Спартак Друмев.

След тези констатации прокурорът прави заключения, които са „ върхът на юридическата мисъл “.

Тези дейности несъмнено са довели до увеличение на към този момент наличната към оня миг централизация на алкохол, (която обаче останала неустановена), на свидетелката Панталеева. Поради тази причина не би могъл да бъде изработен аргументиран, безапелационен, еднопосочен, а и подсилен от наличните доказателства извод за точната централизация на алкохол в кръвта на свидетелката Панталеева, сега на ръководство на лекия автомобил.

Според младши прокурора Иванов, до момента в който е ръководи автомобила, Панталеева не била с висока централизация на алкохол в кръвта, тъй като съставът на закононарушението по чл.343, б, ал.1 от Наказателен кодекс изисква не просто „ деецът да ръководи МПС, само че същият да е и с централизация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. Като същото събитие би трябвало да се откри по надлежния ред “.

Прокурорът приключва следствието с фундаменталните заключения:

В съответния случай Софийска районна прокуратура няма опция с решителност да отговори на въпроса каква е била концентрацията на алкохол в кръвта на свидетелката Панталеева, която е управлявала МПС-то, преди да бъде спряна за инспекция от полицейските чиновници.

Значи проба с дрегер и кръвен тест не са задоволителни за младшия прокурор да открие закононарушение. Според него не било ясно, преди да я спрат за инспекция, дали Панталеева е пила алкохол или не. Това пречи на обвинителя да открие закононарушение, някъде му се губят „ две чаши бяло вино “. Но се хваща за показанията на специалиста от прокуратура Панталеева, че тя се уплашила от инспекцията на документите и „ безрезервно “ изпила 10 глътки уиски, преди да я извикат на тест с дрегер.

Кой ли водач, спрян от полицията за инспекция, ще пие уиски пред униформените и то като знае, че ще бъде тестван с дрегер след минута?

След обявата на Breaking.bg е разпоредено делото да се възобнови и ще бъде разследвано отново от Софийска районна прокуратура поради явните нарушавания на младшия прокурор Иванов. Ще се ревизира дали той не е работил под външен напън на по-вишестоящи от него.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР