Стефан ТашевПолицията в Стара Загора е нарушила инструкциите на МВР

...
Стефан ТашевПолицията в Стара Загора е нарушила инструкциите на МВР
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Полицаите са нарушили инструкциите на МВР при смъртоносния инцидент в Стара Загора

Стефан Ташев

Полицията в Стара Загора е нарушила инструкциите на Министерство на вътрешните работи за задържане на лица при смъртоносния случай с някогашния герой Пламен Пенев на 30 декември м.г. Това разясниха пред Breaking.bg някогашни чиновници на реда.

Става дума директива на Министерство на вътрешните работи от 17 март 2021 година, в която се регламентира „ Процедурата за дейности на полицейските чиновници при инспекция на водачи на МПС, реагиране и взаимоотношение при неспиране на МПС за инспекция при подаден сигнал, координацията с и от оперативните дежурни “.

Какво се случва?

На 30 декември вечерта девет (!!!??) патрулни полицейски автомобила преследват в Стара Загора „ Ауди “. Колата не се подчинява на полицейските разпоредби да спре, лети с висока скорост, удря други коли и прави странни маневри. Накрая е пресрещната челно и ударена от полицейски патрулен автомобил.

 Аудито отхвръква от удара, едвам не се прекатурва, само че в последна сметка стопира. По-късно излиза наяве, че пасажерът вътре, някогашният републикански първенец по битка Пламен Пенев, се е заключил и отхвърля да излезе. От записи с мобилни телефони, оповестени в обществените мрежи се вижда по какъв начин униформени служители на реда ритат вратите на колата от двете страни в опит да извадят беглеца. След като това става, той е прострян на земята и чак тогава окован с белезници.

След което умира. ОДМВР-Стара Загора дава информация за случая чак на другия ден. От там оповестяват, че предната нощ към 20,45 ч е подаден сигнал на телефон 112 от малолетно лице, че чужд мъж заплашвал него и приятелите му с нож.

Мъжът бил открит – на 58 години, само че не се подчинил на полицейско предписание и се опитал да избяга с колата си. След 15-20 минути гонене по улиците на Стара Загора „ беглецът осъществя пътнотранспортно произшествие със длъжностен автомобил на Министерство на вътрешните работи и почива “.

Роднините на Пенев настояват, че върху него е оказано полицейско принуждение при задържането му, което е провокирало гибелта на някогашния герой.

На 2 януари прокуратурата образува досъдебно произвеждане за причиняване на гибел при професионална несъобразителност от страна на полицейските чиновници и следствието на случая е предоставено на екип от Националната следствена работа. Според изтекла неофициална информация съдебно-медицинската експертиза за гибелта на Пенев е посочила, че той е умрял от задушаване. От следствието отхвърлят и формален резултат към момента не е разгласен.

За смъртоносния случай са отстранени 4-ма служители на реда от ОДМВР-Стара Загора, а вътрешният министър Калин Стоянов изиска оставките на двама началници в дирекцията. От Министерство на вътрешните работи са изпратени две инспекции в регионалната дирекция.

Защо полицията работи несъответстващо?

Действията на полицията в Стара Загора наподобяват непрофесионални, меко казано и несъответстващи.

Девет патрулни коли преследват дезертьор, за който се знае, че има нож, а не автомат „ Калашников “ или РПГ. На кого е нужна такава проява на мощ?

Петима униформени натискат Пенев на земята, с цел да му сложат белезници, откакто се знае кой е индивидът и обстоятелството, че е страдал от параноидна шизофрения и е лежал 11 пъти в психиатричната болница в Раднево. Отново безсмислена проява на мощ, най-вероятно довела до неговата гибел.

Защо полицейски патрул препречва пътя на аудито на беглеца и го удря, с цел да го спре? В посочената директива на Министерство на вътрешните работи, това е неразрешено. Нещо повече, в нея се споделя, че патрулният автомобил, който би трябвало да спре МПС би трябвало да е паркирана по този начин, че да е безвредно за полицейските чиновници. В случая в Стара Загора става тъкмо противоположното след удара в колата на беглеца полицейският автомобил е разрушен в дясната предница. Нещо повече при конфликта е ранен служител на реда, съгласно формалното известие на ОДМВР-Стара Загора от 31 декември 2023 година.

Според него при случая има служител на реда, който е със счупена ръка и контузно-разкъсни рани по главата. Настанен е в болница без заплаха за живота. Кой е разпоредил патрулен автомобил да препречи пътя на беглеца с аудито, който се е движил с висока скорост и по този начин да рискува живота освен на него, само че и на униформени служители на реда?

Случаят припомня за трагичният случай в Бургас на 22 август 2022 година, когато патрул на ОДМВР бе пратен да препречи пътя на рейс, цялостен с мигранти, който летеше с над 100 километра в час по улиците на града. От удара двама служители на реда бяха убити на място.

Патрулката с убитите служители на реда в Бургас от мигранти. СНИМКА: „ 24 ЧАСА “

Според инструкцията на Министерство на вътрешните работи от март 2021 година при отвод на МПС да се подчини на полицейско предписание за прекъсване, униформените би трябвало неотложно да уведомят оперативният дежурен в дирекцията…и да подхващат гонене като вземат ограничения за персоналната си сигурност и тази на останалите участници в придвижването.

Нищо от това не е изпълнено при гонката в Стара Загора. Инструкцията на Министерство на вътрешните работи регламентира по какъв начин може да бъде спрян автомобил-беглец.

Полицаите са длъжни да рапортуват на Оперативния дежурен център за местоположението си и за опцията да употребяват лента да наложително спиранесъобразно инфраструктурата и времето до идване на МПС, чийто лидер не е извършил полицейското предписание, написа в нея.

Това значи, че полицията в Стара Загора вместо да хвърля против беглеца с аудито патрулен автомобил, рискувайки живота на служители на реда, е можела да употребява лента за наложително прекъсване, със шипове.

След нещастието в Бургас мнозина полицейски началници се оправдаваха, че не можело да се употребяват шипове, тъй като щял да се рискува живота на мигрантите от рейса, което не попречи да бъдат жертвани двама служители на реда изцяло безсмислено.

Това не дава отговор на истината, споделиха пред Breaking.bg чиновници на Министерство на вътрешните работи. Всяка дирекция има патрулни коли, които са снабдени с ленти за прекъсване на МПС и те могат да се употребяват. Това може да стане с предписание на шефа на дирекцията или на оперативният дежурен в нея.

Но някой би трябвало да вземе решение за това, а началниците се крият и не поемат отговорност. В случая в Стара Загора това е бил оперативният дежурен в ОДМВР, който съгласно инструкцията управлява всички оперативни дейности след подаване на сигнала от патрула за несъблюдение на полицейско предписание за наложително прекъсване, в това число разстановка на полицейските сили, възможна полицейска обсада или контролно-пропусквателен пункт, както разпорежда инструкцията на Министерство на вътрешните работи.

Казано по-просто тя изисква, поради сигурност на жителите, а и на служителите на реда, дейностите по прекъсване на дезертьор да станат по опция отвън града с лента за прекъсване или полицейска обсада.

При потребление на служебно МПС, като част от построения контролно-пропусквателен пункт или блокадата, служителите на реда наложително излизат от патрулния автомобил на позиция, гарантираща персоналната им сигурност, като наблюдават за евентуална заплаха, написа още в инструкцията.

В нея в допълнение се изяснява по какъв начин да подходят служителите на реда при избор на място за слагане на лента за наложително прекъсване, обезпечаване на група за задържане на подобаваща отдалеченост от устройството, организация за прекъсване на придвижването на МПС в региона и обезпечаване на защита на арестуваните лица.

Както се вижда нищо от това не е изпълнено от полицията в Стара Загора, която взема решение да прати девет патрулни автомобила, може би целият персонален дежурен състав на ОДМВР, който е бил на работа на 30 декември (!??), против един човек. Никаква съгласуваност при преследването му и малоумното решение да бъде спрян на многолюден бул. с препречване път и удар с патрулка.

Според осведомени при такива изключителни обстановки наредбите въобще не се съблюдават, не се осведоми оперативният дежурен в дирекцията, а по мобилни телефони се търсят разнообразни „ началници “, тъй като никой от служителите на реда, на приблизително и по-ниско равнище, не смее да поеме отговорност за дейностите си.

Затова се получават нещастията в Бургас и Стара Загора. И по тази причина умират хора.

Остава да забележим какво ще покаже следствието на Националната следствена служба-НСлС и инспекциите на Министерство на вътрешните работи в регионалната дирекция в Стара Загора.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР