Стефан ТашевМВР са пуснали 7238 машини за гласуване да напуснат

...
Стефан ТашевМВР са пуснали 7238 машини за гласуване да напуснат
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: МВР пуснали 7238 машини за гласуване да излязат от складовете. Има ли това връзка със скандала с кодовете?

Стефан Ташев

Министерство на вътрешните работи са пуснали 7238 машини за гласоподаване да изоставен складовете без позволение на ЦИК и макар решението на комисията за анулация на машинното гласоподаване, научи Breaking.bg. Снощи стана скандал откакто се разбра, че макар решението на ЦИК машините пътуват към секциите в страната. И се наложи през днешния ден да бъдат връщани назад.

Министерство на вътрешните работи излезе с позиция и в пояснителен режим разгласи, че полицията и жандармерията са придружавали машините по прелиминарен график, одобрен от ЦИК, само че това не дава отговор на истината.

По закон полицията и жандармерията охраняват складовете на компания „ Карго партнер “, където „ Сиела “ е доставила машините за гласоподаване. Там не може да влезе никой, без позволение на изборната комисия, а единствено оторизирани лица по лист от компанията снабдител и специалистите на ЦИК.

Няма по какъв начин нито една машина, дори една част от тях, да напусне складовете без разешение на ЦИК.

От 21 април т.г., след последните парламентарни избори, машина може да излезе от складовете единствено с позволение на изборната администрация и по авансово координиран с Министерство на вътрешните работи транспортен проект, с който от вътрешното министерство се оправдават.

Остава въпросът кой от Министерство на вътрешните работи е разрешил машините да излязат от складовете без позволение на ЦИК?

Има и различен значим въпрос. Колко от тези 7238 машини, излезли неизвестно по какъв начин от складовете са свързани със абсурда с изходния код, сниман от зам.-министъра Михаил Стойнов? И дали тези машини са със предпазения програмен продукт или са със софтуера, пипан от този, свалил изцяло нелегално изходния код? Остава да гадаем. Ще подаде ли оставка вътрешният министър Калин Стоянов след този скандал? Или може би основният секретар Живко Коцев, чийто брат е върховен партиец от ДСБ?

Днес министър председателят Николай Денков разгласи, че срокът за засвидетелствуване на машините от Министерството на електронното ръководство е бил през днешния ден до 17 часа съгласно нормативните актове. И ЦИК е нарушил закона, като е прибързал да анулира машинното гласоподаване.

Денков очевидно се е заразил по лъжите от другарите си шарлатани като Кирил Петков, Лена и Асен Василев, тъй като приказва откровени неистини, оповестиха специалисти.

Въпросният период, до 17 часа в събота, е записан единствено във вътрешнонормативните правила на Министерство на електронното управление-МЕУ от 13 октомври 2023 година.

Тези правила нямат никаква нормативна стойност и Денков искрено лъже.

Практиката до момента през последните три години, от когато е въведено машинното гласоподаване, удостоверението на машините от МЕУ, институтите по стандартизация и метрология е да се дава на ЦИК ден преди машините да тръгнат към страната. И това дава право на изборната комисия да позволи превозването на устройствата за гласоподаване.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР