Стефан ТашевКъде се скри главният секретар на МВР Живко Коцев,

...
Стефан ТашевКъде се скри главният секретар на МВР Живко Коцев,
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Къде се скри главният секретар на МВР и къде беше по време на погромите?

Стефан Ташев

Къде се скри основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, протеже на депутата от ДСБ Атанас Атанасов? Защо министър председателят Николай Денков уволни скоростно зам.-вътрешният министър Стоян Темелакиев, който дава отговор за оперативната работа, само че не изиска оставката на най-висшата професионална служба в Министерство на вътрешните работи?

Тези въпроси се набиха на очи след конференцията на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Около Стоянов стояха началниците на Столична дирекция на вътрешните работи и Жандармерията, само че липсваше основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Министърът изясни, че Коцев бил в командировка в Турция.

Но не сподели къде е бил основният секретар на Министерство на вътрешните работи по време на погромите и конфликтите край националния стадион „ Васил Левски “.

От свои източници Breaking.bg възвърне цялата последователност на защитата на митингите против БФС на почитатели на разнообразни футболни клубове, прераснали в кървави побоища, палежи и вандалски прояви нощес в центъра на София.

По Закона за Министерство на вътрешните работи най-висшата професионална служба в министерството е тази на основният секретар, за разлика от зам.-министрите и министъра, които са политически кабинет.

Всички огромни интервенции, претенции за потребление на СРС и тн., се правят единствено с подписа на основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

Няма по какъв начин подобен огромен митинг, подготвян от месеци и неговата защита и запазване на публичния ред да е станал през главата на основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Не е работа на зам.-министър Темелакиев да провежда защитата на митинги, работа е на главсека.

Единственият шеф от по-висок сан, който телевизионните камери демонстрираха нощес по време на погромите, бе на зам.-директора по оперативната част на Столична дирекция на вътрешните работи Стефан Иванов, някогашен шеф на профилираните полицейски сили-СПС, който бе на място и ръководеше работата на униформените.

Протестът прерасна в принуждение.Запаленият полицейски бус в центъра на София при погромите.Сблъсъци сред полицията и почитатели. СНИМКА: Министерство на вътрешните работи

Къде беше основният секретар на Министерство на вътрешните работи нощес? Източници на Breaking.bg разкриха, че по проект Коцев е трябвало да бъде в щаба по защитата на митинга, а точно в постройката на Столична дирекция на вътрешните работи в залата за видеонаблюдение, откъдето да управлява дейностите на полицията и специфичните елементи за битка с безредиците.

Или в краен случай в оперативната-дежурна част в Министерство на вътрешните работи. Коцев обаче не е бил на нито едно от двете места, а…у дома си.

При ескалацията на митинга и началото на конфликтите сред почитателите и полицията Коцев е получил позвъняване от зам.-вътрешният министър Темелакиев с изказванията, че край стадион „ Васил Левски “ става ужасно. Коцев обаче обяснил, че се е прибрал от командировка в Гърция и ще си остане у дома, тъй като е доста изтощен.

Така се измъкнал от отговорност, а командването на полицейските сили останало в ръцете на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов, който ги ръководел, вместо основният секретар Коцев, от залата за видеонаблюдение в дирекцията.

Проблемът и на Николов и на Коцев е, че те нямат разбиране по какъв начин се охраняват всеобщи мероприятия.

Преди да стане шеф на столичната полиция Николов е работил главно по стопански закононарушения в ГДБОП, с цел да се издигне до зам.-шеф, а Коцев е от бранш „ Криминална полиция “, някогашен шеф на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново и София-област.

Коцев бе осъден по случая с ювелирната интервенция на СОБТ в Лясковец, при която социопатът Петко Петков разпердушини отряда на баретите, умъртви командоса Емил Шарков и рани тежко петима негови сътрудници. Той получи наказване възбрана за кариерно издигане като някогашен шеф на ОДМВР-Велико Търново.

Защо обаче Денков не желае неговата оставка, а уволнява зам.-министъра Темелакиев? Защото Живко Коцев е предопределение на шефа на ДСБ Атанас Атанасов. Братът на Коцев е член на управлението на ДСБ-София.

Уволнението на зам.-вътрешният министър цели да скрие несъответстващото управление на Министерство на вътрешните работи и дейностите на полицията при погромите нощес. Въпреки, че за митинга се знаеше отдавна и бяха струпани 1600 униформени, те се оказаха безпомощни пред вандалщините на към 1000 фена. На всичкото от горната страна елементи от профилираните полицейски сили позволиха да бъдат обградени от почитателите.

Това се случва за повторно в най-новата ни история. Първият е в така наречен нощ на белия рейс, когато над 800 протестиращи против кабинета „ Орешарски “ приклещиха край Народното събрание депутати от ръководещото болшинство и към 600 униформени чиновници, които ги охраняваха.

Сега, при числено предимство на полицията пред стадион „ Васил Левски “, се получи същото. Като цялата отговорност падна на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи Николов и заместника му Стефан Иванов, до момента в който огромните началници в Министерство на вътрешните работи се изпокриха.

Вина за погромите носи и столичният кмет Терзиев, който можеше да забрани митинга, само че избра да се прави на популист.

Фенклубовете на „ Левски “, ЦСКА-София, Ботев-Пловдив и други тимове, които участваха в митинга нощес, изрично опровергаха изказванията на полицията, че погромите са почнали след сбивания сред другите агитки. Всички те настояват, че такива въобще не е имало и почитателите са протестирали спокойно.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР