Стефан ТашевБългарските спецслужби са засекли внасяне на оборудване и компоненти

...
Стефан ТашевБългарските спецслужби са засекли внасяне на оборудване и компоненти
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Спецслужбите засекли внасяне на оборудване за подслушване в „руската църква“

Стефан Ташев

Българските спецслужби са засекли внасяне на съоръжение и съставни елементи за подслушване в църквата „ Свети Николай Чудотворец “, наричана още „ съветската черква “. Това научи Breaking.bg от свои източници. Това е една от аргументите за изгонването на ръководителят на съветското подворие на храма Васиан Змеев и още двама белоруски свещеници от България. Това стана след отчет на ДАНС за шпионаж в интерес на Русия. Скандалът избухна предходната седмица, а съветската посланичка Митрофанова подреди църквата в центъра на София да бъде затворена. Тя е затворена с катанец и до през днешния ден. Изгонването на Васиян Змеев провокира русофилска нервност. От Москва полетяха закани. Това стана причина ГЕРБ, ПП-ДБ да изискат от и.д. основният прокурор Борислав Сарафов прокуратурата да се намеси и ревизира собствеността на храма.

Каква е истината?

Още през 2018 година ДАНС засича противозаконни дейности на съветските духовници в храма, свързани с шпионаж против България. Тогава Васиян е назначен от Руския патриарх Кирил, полковникът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Гундяев, за ръководител на съветското подворие в храма. Реално храмът, за който русенският митрополит Наум твърди, че е благосъстоятелност на Синода, е обезбългарен, в него няма и не служат български свещеници, а е високомерен напълно от Васиян и беларусите.

Тази година, още преди Васиян да бъде изпъден от Северна Македония за шпионаж в интерес на Русия, ДАНС още веднъж засича внасяне и инсталиране на шпионска инсталация в превзетата черква. На контраразузнаването се обяснява, че „ Свети Николай Чудотворец “ е идеалната база за подслушване. Храмът се намира на метри от Министерски съвет, президентството, Народното събрание, Министерство на защитата и Министерство на вътрешните работи.

Отлично място за подслушване на подземни връзки на българските институции по методите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). И по тази причина след изгонването на свещениците Митрофанова побърза да заключи църквата, отхвърля да даде ключовете за нея на назначените от Софийската митрополия свещеници и продължава да я държи затворена. Най-вероятно до момента в който се изнесе скрито импортираното шпионско съоръжение, допускат осведомени.

Руската черква стои затворена с катанец.

От 28 ноември 2018 година Васиян е член на Императорското православно палестинско общество. Организацията, основана по царско време за обучение и поклонение на светите места, в този момент се оглавява от Сергей Степашин. Той е първият шеф на ФСБ, има минало в руските служби, във войната в Чечня и заема висши постове в няколко съветски държавни управления. Степашин е в листата на глобите на Европейски Съюз поради активността си по противозаконното анексиране на Крим от Москва (2014 г.) и войната на Русия в Украйна.

Другият изпъден духовник от София е Яухен Павялчук. Според обява на „ Свободна Европа “ Павялчук е някогашен чиновник на секретно военно отделение край Москва, създател на  военно-патриотични клубове и отбрана на концепцията за „ Русский мир “. През Васиан той е обвързван и с съветския патриарх Кирил, а от там и с съветските служби.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР