Стефан Стоянов: Късно е да променяме правилата МОН узакони дискриминацията

...
Стефан Стоянов: Късно е да променяме правилата МОН узакони дискриминацията
Коментари Харесай

Приемат ромчета в първи клас и без адрес в района

Стефан Стоянов: Късно е да променяме разпоредбите МОН узакони дискриминирането против българчетата

За деца от малцинствата към този момент ще е допустимо да се направи компромис и при приемането им в първи клас да не се зачете правилото местоживеене и уседналост. След като МОН постанови близостта до учебно заведение да има най-голяма тежест, а след това вкара и 3 година уседналост на адреса, с цел да пресече трикове със промяна на регистрацията, в този момент се оказва, че тук-там по този метод ще се стигне до образуване на паралелки единствено с деца от малцинствата. При прецизно използване на системата в Пловдив това ще се случи в етномахалите.
Затова в този момент МОН разписва допълнение към Наредба 10, съгласно което при декларирано предпочитание от родителите " след решение на общината деца от малцинствата може да се насочват за записване в други прилежащи региони, без да се ползва член 43 алинея 3 ". Посоченият параграф касае точно местоживеенето и уседналостта.
Според смяната общината ще дефинира изискванията и реда, по който да се прави изключение за първолаци от ромската или турската общественост. Изрично е посочено също, че тези, признати по различен ред деца, могат да са не повече от 2 в паралелка.
Експерти, които работят с пловдивската електронната система за банкет, разясняват, че няма да има дискриминация, защото децата от малцинствата ще се одобряват над одобрените бройки в дадената паралелка. Тоест по този метод те няма да заемат мястото на друго дете, което е имало право да се класира там. Възможно е обаче да се стигне до искания от страна на български фамилии, че ще се вършат изключения на принцип етническа принадлежност в интерес на ромчета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР