Стефан Стамболов и Захарий Стоянов превземат сцената на Музикално-драматичен театър

...
Стефан Стамболов и Захарий Стоянов превземат сцената на Музикално-драматичен театър
Коментари Харесай

Стамболов и Захарий Стоянов оживяват на сцената на театъра в Търново

Стефан Стамболов и Захарий Стоянов завладяват сцената на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов ” във Велико Търново в новия театър „ Духът на поета ”. Това е следващото заглавие на историческа тема, което слага нашият спектакъл, уточни шефът Васил Вълчев. Премиерите на „Духът на поета“ от Стефан Цанев са на 8 и 15 февруари от 19.00 ч. в Камерна зала. С тази режисура търновският спектакъл за следващ път потвърждава своето блестящо наличие в културния живот на страната. Пиесата на Стефан Цанев до момента е поставяна само в Народния спектакъл, а с нея вършим афиша на МДТ още по-шарен, показа артистът Иван Митев.

Спектакълът се осъществя взаимно с Община Велико Търново и е отдадена на 140-годишнината от Освобождението на България. „ Духът на поета ” на търновска сцена слага режисьорът Антони Цонев. В облика на Стамболов се превъплъщава артистът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще забележим Иван Митев. Като Гунчо – най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров. Представлението е обогатено с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията е на Лидия Къркеланова.

„ Духът на поета“ не е урок по история, безапелационен е Антони Цонев. Той акцентира, че в творбата посредством историческите персони са показани някой присъщи черти от народопсихологията на българина през последните 150 година „Текст на Стефан Цанев е извънредно мощен, като създателят е употребявал всички стилистични фигури – хиперболи, метафори, метонимия. Всичко е един призрачен сън на Стамболов. В действието има доста обрати, които ще бъдат извънредно забавни за публиката“, показа режисьорът.

„Много малко хора знаят, че Стамболов и Ботев са издали обща стихосбирка, били са другари. Но става по този начин, че единият е умрял героичен, а другият продължава да живее с духа на своя другар. Точно този дух участва по незабележим метод в цялата пиеса“, показа Детелин Кандев. Той разказа своя воин като комплицирана и спорна персона. „Ако приемем, че и той в действителност е добър стихотворец, би трябвало в душата си да е лирик и надълбоко прочувствен човек. Вероятно всеки българин си задава въпроса по какъв начин този радостен човек, безгрижник, хъш се трансформира в деспот. Това е и най-трудната част от облика на моя воин, която би трябвало да пресъздам на сцената“, призна артистът.

По думите на Иван Митев в пиесата Стефан Цанев основава атмосфера на мистичност и недоизказаност, а героите слага в екстремална обстановка. „ През цялото време се чака да влезе Ботев, въпреки неговото име изобщо да не се изрича. Това основава вътрешни споровете и довежда до катарзиса, който претърпяват и двамата герои. В тази пиеса на финала Стамболов и Захарий Стоянов вземат решение да убият Ботев. Има трудност във взаимоотношенията и взаимоотношенията“, акцентира артистът.

Вътрешните битки на Гунчо – персоналният бодигард на Стамболов, достоверно ще покаже на сцената Георги Тодоров. Той е част от музикалния състав, само че за следващ път взе участие в трагично заглавие. „ Гунчо е действителен воин. Получава задача от Стамболов да убие Христо Ботев. Опитва се да се опълчи, само че в името на Отечеството, в името на Стамболов, приема задачата да убие поета “, показа той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР