Стефан Софиянски е преизбиран три пъти за кмет на столицата,

...
Стефан Софиянски е преизбиран три пъти за кмет на столицата,
Коментари Харесай

Стефан Софиянски пред novini.bg: Ситуацията в София е трагикомична

Стефан Софиянски е преизбиран три пъти за кмет на столицата, той е едно от знаковите лица в българския политически и публичен живот през последните над 34 години. Сочен е за най-успешният длъжностен министър председател на страната, назначен за подобен през 1997 година от президента Петър Стоянов. Завършил е стопанска система, има специализация по ръководство и богата професионална и политическа кариера.

- Г- Софиянски, за какво в София определените общински съветници не съумяват за енти път да си изберат ръководител на СОС?

- Ситуацията в София е трагикомична. ГЕРБ се афишират за съпротива. Но аз не разбирам на кого тъкмо са съпротива тези хора?! Те не са съперници на останалите партии, а очевидно на жителите на столицата, откакто се инатят и дотук над 4 пъти не съумяват да изберат ръководител на съвета. Нужен е здрав разсъдък за излизане от тази рецесия, инак се слага под въпрос цялата конструкция на общинския съвет в локалното самоуправление.

Съветниците са политически представители досега, в който ги изберат, а след това би трябвало да работят и съставляват всички жители.

Затова считам, че изказванията за „ съпротива ” са нелогични и смешни. Това между другото важи за всички партии в СОС без изключение. Ако не съумеят да преодолеят партийното си его, то да се отива на нови избори. Или да работят като в Народно събрание – на ротационен принцип.



- Можем ли да обобщим, че има рецесия в ръководството както на централно, по този начин и на локално равнище?

- Не считам, че има рецесия във всички общини – на доста места бяха избрани отново кметове, които си правят добре работата. Например в Монтана, Стара Загора, Бургас и други. За рецесия може да се приказва сред някои политически партии и локалната власт. Вижда се некадърност на политическите организации да излъчат безапелационни свои претенденти. Притеснително е, че се бави основаването на ясно законодателство, регламентиращо връзките сред регионалните шефове, кметове, централна власт.

- Смятате ли, че досегашната формула за финансиране на общините е рационална?

 - Не е добра. Няма сигурност и предвидимост за тези общини, чиито кметове не са от квотата на ръководещата централната власт партия/и. Необходима е смяна на този циничен метод.

Според мен промяната в локалната власт е доста по-важна даже от тази в правосъдната сфера да вземем за пример.

Мисля, че 28 регионални ръководства в страната са прекалено много, би трябвало да се редуцират най-малко до 6. Много е значимо кметовете по места да имат свои независими бюджети. Така ще има по-голяма изясненост за паричните потоци, за финансовата непоклатимост и предсказуемост в ръководството.

- Скандал тече и за бюджета за идната година. Какъв е Вашият коментар?

- Бюджетът е обикновен, не допуска да ни извади от рецесията. На мен ми се желае в него да има ясна оценка на приноса на европейските фондове в Брутният вътрешен продукт. Еврофондовете и частта от средства от нашия бюджет за съфинансиране, би трябвало да бъдат по- ясно обрисувани с цели и сфери и да са пречупени през растежа на Брутният вътрешен продукт. Вземането на заеми не е толкоз ужасно, само че да има изясненост като се теглят борчове, какъв напредък се реализира, а не с тях да се запушват дупки в бюджета. Не ми се желае да се вършат безадресни заеми, те би трябвало да са съответни и целеви.

- Хората си приказват под сурдинка, че се краде от европейските пари, по този начин ли е?

- Това не мога да кажа. Внасяме много по-малко средства, в сравнение с получаваме от там. Тези пари обаче не дадоха съответно отражение в Брутният вътрешен продукт, не усъвършенстваха нашето богатство, не подвигнаха нашите приходи, не повишиха Брутният вътрешен продукт и

България продължава да е най-бедната страна в Европейски Съюз.

- Стабилна или паянтова е „ сглобката ”/по определението на Лена Бориславова/, която ни ръководи?

- Има нещо парадоксално в това название като самоирония на самите ръководещи, тъй като демонстрира тяхната неустойчивост. Аз го одобрявам като жлъч във връзка с общата политическа обстановка. Но най-много това е засегнатост към нас – жителите на България, към обществото ни. Дали това обединяване ще оцелее, не мога да преценява, само че имам възприятието, че са се качили на един остарял „ Москвич ”, тъй като мисленето им е от времето на този износен автомобил, нищо че са младежи. Как ще догонят с него най-малко „ Шкода ” или „ Дачия ” да вземем за пример?!

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР