Стефан Петерханзел стартира на рали Дакар 2018, преследвайки 14-и успех

Стефан Петерханзел стартира на рали Дакар 2018, преследвайки 14-и успех ...

Петерханзел разкри детайли от инцидента на Дакар.


Стефан Петерханзел стартира на рали Дакар 2018, преследвайки 14-и успех на най-изтощителното състезание за човек и машина. Французинът стартира предпазливо, изчаквайки първите отпаднали фаворити да му разчистят пътя, и пристигна в Боливия за деня за почивка с аванс от 27 минути пред съотборника си в Peugeot Карлос Сайнц. Първият маратонски етап без сервизна помощ обаче го изправи пред най-голямото предизвикателство до момента. Французинът и неговият навигатор Жан-Пол Котре удариха скала в опит да изпреварят мотоциклетист и секунди по-късно съобщиха за счупено окачване.

Stéphane Peterhansel finishes with a delay of 1h47'56" after his early struggles #Dakar2018
// @s_peterhansel acaba la etapa 7 con un retraso de 1h47'56" después de su accidente #DakarBolivia
More / más info > https://t.co/R0ezQ07YE0 pic.twitter.com/f4OS2OqVT7
— DAKAR RALLY (@dakar) 13 януари 2018 г.
"Излязох малко от следите и изобщо не видях скалата - само почувствах удара. Тя разруши цялата задна част на колата: амортисьорите, окачването, трансмисията, всичко. Все още имаме много работа за вършене тази вечер: колата не е същата, каквато беше. Взехме някои части от автомобила на Сирил и го оставихме там. Около 1 час и 50 минути я ремонтирахме. Не бяхме претърпели физически увреждания и се чувстваме добре, само моралът ни беше наранен", сподели Петерханзел.

Той получи съдействие от съотборника си Сирил Депре, който се движи с над 40 часа изоставане след катастрофа. Благодарение на помощта екипажът успя да стартира и сега се движи на третата позиция в общото класиране, но с изоставане от час и 20 минути спрямо новия лидер Карлос Сайнц.

Източник: sportal.bg