Стефан Новков е най-новият шампион в Интерактив тенис. В последния

...
Стефан Новков е най-новият шампион в Интерактив тенис. В последния
Коментари Харесай

Новият шампион в ИТЛ Стефан Новков: Тенисът е любов и състояние на духа


Стефан Новков е най-новият първенец в Интерактив тенис. В последния Вечерен шампионат „ Лото “ категория 500, който се игра на тенис клуб „ Раковски “, той победи N1 в ранглистата за предходната година Адриан Стоименов и един от най-постоянните играчи на лигата Камен Маздрашки. На финала Новков се наложи над Красимир Маринов след извънредно оспорван мач с 2:1 сета (4:1, 3:4, 10:7). Така той стана най-новият притежател на трофея в категория Има Такъв Народ 500 и даде поръчка за призово място в годишната класация.

- Стефане, това беше едвам третият ти шампионат в Интерактив тенис, и към този момент имаш купа при най-добрите…

- Играя в лигата от две години, само че не съм от най-редовните, тъй като работата ми като районен управител в „ Мотопфое “ не ми разрешава да разполагам с времето си. Статистиката ми е 7 победи и 2 загуби от 3 шампионата. Преди 2 години изгубих в първи кръг, по-късно тази година отпаднах на полуфинал на ИТЛ 500 от Камен Маздрашки. Сега го победих и завоювах купата.

- Играеш тенис от 5-годишен. Какво те държи толкоз години в този спорт?

- Отраснах с тениса и той е неразделна част от живота ми. За 23 години се научих да го одобрявам не като спорт, а като преживяване, положение на духа. Той е обич. През годините се занимавах с доста спортове. От дребен упражнявах и ски, само че в този момент остана единствено тенисът. Тренирах до 14-годишна възраст в Софийски тенис клуб в Борисовата градина, след което се ориентирах се към ученето. Нямах особени триумфи като играч, не съм взел участие в професионални шампионати. Но се занимавах с треньор и до момента това ми оказва помощ.

- Какво промени в последния шампионат, с цел да го спечелиш?

- Започнах да играя всеки мач без да мисля за предходните. Концентрирах се във всеки миг и се стараех да държа топката по-дълго в игра, да не бъркам. За мен най-важно е правилото грешките да не въздействат на играта, всяка точка, гейм и мач да бъдат за себе си. Освен това съумях да употребявам добре най-силните си удари: сервисът и форхендът. Имам да усъвършенствам доста бекхенда си, и съумявам да го направя през последните години. Подобрявам и придвижването в игра, тъй като е значимо да стигаш рано до топката и да се пласираш добре. Ударът не може да се усъвършенства в случай че не се движиш вярно по корта

- Кой противник от лигата те затрудни най-вече?

- Най-интересният мач и най-интересен противник ми беше Адриан Стоименов. Срещнах го на осминафинал, а играта беше необикновено оспорвана. Вървеше гейм за гейм и си разменяхме пробиви. Никой не можеше да се откъсне и след 4:3, 3:4, срещата се реши в шампионски тайбрек. Той ме поведе, само че съумях да наваксам, да се преборя и да печеля мача.

- Като кой огромен тенисист би желал да играеш?

- От дребен обичаният ми състезател е Роджър Федерер. Но единственото, което в моята игра е близка до неговата, е че имам непрекъснат и извънредно ефикасен тенис. На него първото подаване му оказва помощ в не един мач. Но Федерер е идеален, а моите триумфи не могат да се съпоставят с неговите.

- Ще защищаваш ли купата си в Интерактив тенис?

- Плановете ми са във всеки свободен миг да играя тенис. Ще вземам участие и в шампионатите на лигата, макар че не престават 10 дни, а аз пътувам по 2-3 седмици от месеца из страната. Но когато имам свободно време, ще го запълвам с тенис. Интерактив тенис е невероятна – дава опция на толкоз доста тенисисти да играят, да вземат участие на шампионати и да се развиват. Пожелавам на уредниците повече триумфи, играчи и шампионати.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР