Стефан МАРКОВ, Novinite.bg Темата за страничните ефекти след ваксинация е

...
Стефан МАРКОВ, Novinite.bg Темата за страничните ефекти след ваксинация е
Коментари Харесай

Гадно е, но не е страшно, боцкайте се! Разказ от първо лице за страничните ефекти след ваксинация с Астра Зенека

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Темата за страничните резултати след имунизация е измежду водещите в последно време. Особено, откакто най-накрая и в България се мина към по-бързи темпове на имунизации против COVID-19. Novinite.bg ви дава роман от първо лице за часовете и дните след използването на Астра Зенека върху публицист от нашата медия. Именно продуктът на британско-шведската компания е този, който у нас е най-поставяният, тъй като за положително или неприятно сме поръчали най-вече дози от него. 

ЕТО ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ:

Първата доза от имунизацията против ковид на Астра Зенека ми бе приложена към 12:30 часа на 19 февруари в РЗИ-Пловдив като част от третата фаза на имунизация, в чиито обхват попадат и публицистите. За отбелязване е, че от над 11 години пострадвам от автоимунно заболяване ХУХК (Хроничен улцерозен хеморагичен колит), само че отдавна съм в ремисия. Самият миг на убождане е съвсем неусетен. В часовете по-късно нямах никакви странични проявления, като се изключи лека болежка в региона на слагането на имунизацията. Чувствах се напълно витален, карах дълго време кола и правих други ежедневни действия, без да имам каквито и да било усложнения. 



Така се стигна до среднощ, когато усетих внезапна отмалялост и си легнах. Последва безсънна нощ, с съвсем постояно настинка. Нямах сили да стана от леглото, с цел да си измеря температурата. Все отново, към 4:00 през нощта стигнах до термометъра, само че се оказа, че е под 37 градуса. Успях да заспя чак към 6 сутринта и то единствено за към час и половина. После треската продължи.

Щом станах към 9 часа имах чувството, че през мен е минал валяк. Тъй като имам дълготраен опит с алкохолни приклюения - бих сравнил обстановката с доста тежък махмурлук: пресъхване на устата, жадност, неосведоменост. Нямах никаква мощ и даже обикновени неща като миене на зъби и навеждане за завързване на обувки ми костваха много. Със 100 зора събрах сила, с цел да закарам сина си на подготовка по баскетбол, само че това се оказа последното на което бях кадърен преди страничните резултати да се стоварят върху мен.



Към 11:00 към този момент бях толкоз премазан, че загасих финала на Australian Open при дамите и избрах да си легна. Усетих, че очните ми ябълки парят и още веднъж си мерих температурата. Този път показваше над 38 градуса. Умишлено не взех ограничения, с цел да дам опция на организма самичък да се оправи и да построи нужното против K-19. С всеки минал час ситуацията ми се утежняваше. Температурата се покачваше, а не се потях. Мускулите ми започнаха да ме болят, появи се леко главоболие. Постоянно ми се ходеше до дребна тоалетна, а щом се наложи до огромна - то се бе появила диария.

След 19:00 часа не устоях и по-лекарско наставление на моя гастроентеролог одобрих сериозна доза течен аналгин, както и ударна доза витамин " C ". Стигна се до неособено щедро изпотяване, което ми подейства като манна небесна. Чувството на тотална уязвимост и изтощеност обаче продължи.

Около 10:30 часа на 20 февруари съм задремал. Три пъти ставах, с цел да се предрешвам, тъй като към този момент се потях щедро. Около 8:00 сутринта станах до тоалетна и незабавно усетих, че умората се е изпарила, температурата бе в естествени граници, от болките в мускулите и главоболието нямаше и диря. 

Може да се каже, че страничните резултати при мен действаха с цялостна пара към 20-ина часа и несъмнено ме събориха. Бях квалифициран душевен за сходен процес и би трябвало да кажа, че в случай че това е цената за защита от ковид - то си заслужава изцяло. Боцкайте се самоуверено и не му мислете. Дори да ви ударят страничните резултати, то не е болежка за умирачка, а и са лимитирани времево.

Още две неща е добре да подчертая. Първото е, че отбрана от ковид а ще имам едвам десетина дни след втората доза ваксина. Второто е, че в Националния действен щаб никак не са наясно със протичащото се или пък крият. Защото приказват откровени небивалици. Докато страничните резултати след имунизация та с Астра Зенека ме бяха съборили се случи да видя и чуя по една от националните медии изявление на военачалник Венцислав Мутафчийски, че след всички имунизации у нас имало единствено няколко случая на странични резултати - с лека температура. Това не е правилно и не трябва шефът на НОЩ да стимулира хората да се подлагат на ваксини по подобен метод. По-добре е да каже истината - че страничните резултати при някои хора са гадни, тежки, само че не са страшни. Трудно ми е да допускам, че Мутафчийски не е наясно с редицата странични проявления след имунизацията Астра Зенека , изключително при хора с автоимунни болести. Здравният министър Костадин Ангелов също е добре да споделя истината, вместо да ръси всевъзможни общи приказки за лека нощ. Нека погледнат по какъв начин се прави в белите страни - там здравните управляващи са откровени и обръщат внимание на частните случаи, а след това тези им дейности се отплащат в процентно готовото да се имунизира население. Отсега предсказвам, че в България мъчно ще стигнем равнищата от над 2 милиона ваксинирани против Covid-19, каквито розови проекти кроят в НОЩ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР