Стефан МАРКОВ, Novinite.bg Едно от най-големите села в България -

...
Стефан МАРКОВ, Novinite.bg Едно от най-големите села в България -
Коментари Харесай

Първо в Novinite.bg! Ромската махала във винарската столица на България пламна с COVID-19

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Едно от най-големите села в България - пловдивското Брестовица, е напът да се окаже огнище на болестта от COVID-19. Сутринта военачалник Мутафчийски осветли четири нови случаи на позитивни за ковид в Пловдив. Всъщност, трима от тях са точно от Брестовица, която е известна и като винарската столица на страната. Богаташкото обитаемо място се назовава още Малката Америка.

По информация на Novinite.bg, от сигурен източник, вирусът-убиец се е популяризирал в ромската махала на селото, което отстои единствено на 15 км. от града под тепетата. Малкото разстояние и фактът, че брестовичани работят всеобщо в Пловдив, Стамболийски и Кричим вършат действителна заплахата вирусът да пламне неконтролируемо, освен в селото.

Гурбетчии, които са се завърнали от Испания и Италия, са донесли болестта. Официално в селото има и още един с позитивна проба за ковид, който също е от ромски генезис. Местни обаче свидетелстват за много повече лица с грипоподобни признаци, които щъкат.

Важно е да се направи уточнението, че етническата махала в Брестовица се слави като доста примерна. Там живеят най-вече богати роми, които не крадат и не основават проблеми, каквито сме привикнали да се случват в други ромски гета. Това е добра причина болестта да бъде лимитирана и хората да съблюдават ограниченията.

От през днешния ден селото в Родопската яка е под полицейски надзор, само че не е блокирано. Очевидци от мястото на събитието обявиха пред Novinite.bg, че са преброили най-малко 7-8 патрулки из улиците. Мълвата към този момент е стигнала до съвсем всички в към 3000-хилядното село и множеството хора си стоят по къщите. Много от тях пък са " избягали " в курорта Бряновщица, която е нещо като вилна зона за брестовичани.

Ако коронавирусът продължи да се популяризира, то Брестовица я чака ориста на Банско и Паничерево - цялостен блокаж и наложителна карантина, която да ограничи заплахата.

В тази връзка са взети всички противоепидемични ограничения и се стартира изследване измежду контактните лица, като ще бъде оптимално уголемен периметърът, с цел да се ограничи риска.

Екип на РЗИ към този момент е на място и ще бъдат тествани над 30 души от околните на двете фамилии, където COVID-19 върлува. такава поръчка даде регионалният шеф на Пловдив - Дани Каназирева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР