Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия определи

...
Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия определи
Коментари Харесай

Стефан Манов: Промените в Изборния кодекс са като бомба над Херсон

Стефан Манов от Обществения съвет към Централната изборна комисия дефинира гласуваните ремонти в Изборния кодекс като " бомба, пусната над Хирошима ".

" Човешката фикция да дълбае все по-дълбоко в мизерията на законодателната процедура - това е полицейщина, облечена посредством законодателно решение една вакханалия. Тук имаме брутална, нуклеарна тактическа " бомба, пусната над Херсон " - нещо, което даже Путин не си разрешава да направи в връзките в един спор ", сподели по БНР Стефан Манов по отношение на гласуваните на среднощно съвещание на парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс, които доведоха до изострен спор в Народното събрание.

Манов следи изборното законодателство и изборния развой от 2009 година насам.

Целта е " да се всее ступор, да се провокира парализиране, проява на мощ ", заключи той. По думите му, с поправките в ИК, които закриват Обществения съвет към ЦИК, е била потъпкана години работа на Неправителствени организации бранша.

" Има една игра сред политическите сили, която слиза на много тъмно равнище, сякаш за последно ", акцентира Стефан Манов в предаването " Преди всички ".

Прави усещане обаче голямата готовност в подложените на гласоподаване текстове - текстове сред първо и второ четене, за което имаше период единствено една седмица, означи Манов.

" Търсен е резултатът на блицкриг. Това е документ, който е подготвян седмици, месеци. Очевидно това не е писано сред двете четения. "

Аргумент за закриването на Обществения съвет към ЦИК няма, посочи Стефан Мановт и постоянно е определял гражданското присъединяване там като " камъче в обувката ".

Аргументът, че изборната интензивност зависи от технологията, е незначителен, безапелационен е той.

Промените в Изборния кодекс разбуниха духовете в Народното събрание

От " Продължаваме промяната " и " Демократична България " напуснаха пленарна зала и оповестиха митинг за през днешния ден против измененията. А водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че изключително привиква депутатите от парламентарната група в централата на партията.

" Вчерашният опит на хартиената коалиция беше прелом против честния избор или измененията в изборното законодателство ", сподели Настимир Ананиев от " Продължаваме Промяната " в " Денят стартира " по Българска национална телевизия:

" Днес ще влезем в пленарната зала само, в случай че се входира вчерашния опит на хартиената коалиция за прелом против честния избор или измененията в изборното законодателство. Опит за прелом, тъй като не са минали през зала. Но в правната комисия се случи нещо, което никой не си го е мислил. Един план на Българска социалистическа партия, зад който беше скрита тази хартиена коалиция, в действителност се оказа план на ГЕРБ. Това е коалиция, тя би трябвало да излезе очевидно и да направи кабинет и да ръководи. Целият законопроект би трябвало да бъде отдръпнат ".

Ивайло Мирчев от " Демократична България " назова " аматьорско " предлагането при преброяване на бюлетините всяка една да се демонстрира пред камера, с цел да се избегнат спекулации с достоверността на вота. Според народния представител качеството на видеото ще е негодно.

" Нашата позиция постоянно е била една и съща - ние сме последователи на опазване на машинното гласоподаване, само че със наложително преброяване на хартиените изрезки ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов пред Българска национална телевизия. Партията поддържа гласуваните промени..

" Това е гаранцията за нас, че вотът ще бъде почтен и няма да бъде манипулиран. Това няма да удължи самия развой на броене - в границите на един час изборното отчитане приключваше, сред 20 и 21 часа, и то не един път, а два пъти се случи това - на миналогодишните избори през ноември и тази година през октомври по един и същи метод се гласуваше. Имахме представители във всички комисии, където се гласуваше машинно и в нито една секция не забелязахме нарушавания. Нарушения забелязахме само там, където се гласуваше с хартиена бюлетина ", уточни Костадин Костадинов.

" Български напредък " изрази ясно своята позиция, тя е ясна и поредна - не е в този момент моментът да пипаме и променяме изборното законодателство , разяснява преди днешното съвещание на Народно събрание и Александър Николов от партията.

" Първо това оставя извънредно неприятен усет за търсене на служебна победа, второ дава сигнал за неустойчивост и трето - приказва за отвод на политическите сили да поемат отговорност в обстановка на няколко рецесии ", сподели Николов.

" Български напредък " са дали своят вот за оставане на машинното гласоподаване в настоящия тип и срещу връщането на смесеното гласоподаване, тъй като считат, че то ще донесе безпорядък и невалидни бюлетини и няма да подсигурява честността на вота. Гласували са твърдо " за " оставянето на Обществения съвет, регион " Чужбина ", продължаването на електронното гласоподаване.

Сериозният проблем е, че измененията в Изборния кодекс, по думите му " дават късмет за изместване на тематиката в посока митингова народна власт ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР