Стефан Китанов - Кита, директор на международния София Филм Фест,

...
Стефан Китанов - Кита, директор на международния София Филм Фест,
Коментари Харесай

25 години София Филм Фест: Спомените на Стефан Китанов за фестивала

Стефан Китанов - Кита, шеф на интернационалния София Филм Фест, гостува в студито на " Тази събота и неделя ", с цел да опише любопитни детайлности за 25-годишния празник на фестивала.

" Започна с рок музика и кино. В основата на София Филм Фест са два рок фестивала, които направихме с Британския съвет в Дома на киното през 1993 и 1994 година И двата фестивала се откриха с концерт на група " Тангра ". Светла му памет на Косьо Марков - той и Кирил Маричков бяха в основата на тези концерти, които заразиха София с необикновен дух на независимост, рок и усмивки ", спомня си Китанов.

" С тези фестивали ние наваксахме пропуснатото през годините, когато нямахме опция да отидем в Уудсток, Монтерей или където и да е ", добавя той.

" Беше необикновено чувство да свириш като махленски музикант - свирех по подлезите, най-топлият беше при хотел " Плиска ". Улицата е огромна школа, аз бях много срамежлив и малко интровертен, само че тогава ти би трябвало да направиш усещане и да заинтригуваш индивида, с цел да се заслуша в това, което правиш. За мен това беше една терапия и ми оказа помощ доста ", споделя Китанов.

Така от един подобен махленски концерт той направя се явява на конкурс за шеф на Дома на киното - през април 1992 година

" При мен нещата стават естествено, аз не ги възнамерявам в вероятност. Натрупванията сами желаят нещо да се случи - по този начин стана и с този фестивал ", засяга той първия рок филм фест, който основава.

" Трима именити посетители имахме на този фестивал - един от тях беше Мич Мичъл, барабанистът на Джими Хендрикс ", добавя той.

Стефан Китанов показа и по какъв начин е станал продуцент, откакто е бил поощрен от Тони Палмър при гостуването му в България през 1994 година

Тери Джоунс от " Монти Пайтън " доста харесва салатата и ракията на бащата на Китанов, двамата се сприятеляват и по този начин Стефан Китанов се среща с паметния режисьор Тери Гилиъм. С " един от най-големите другари на София Филм Фест " - режисьора Вим Вендерс - пък Китанов постоянно играе табла.

Вижте какво показа Стефан Китанов във видеото в.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР