Стефан КириловПенка Белева–Тасева, известна още като Мазератито“, се опитва да

...
Стефан КириловПенка Белева–Тасева, известна още като Мазератито“, се опитва да
Коментари Харесай

Пенка „Мазератито“ размахва калъчка в Държавната агенция за бежанците

Стефан Кирилов

Пенка Белева–Тасева, известна още като „ Мазератито “, се пробва да взриви следващата държавна администрация. Този път на прицела й е попаднала Държавната организация за бежанците към Министерския съвет (ДАБ). Поставяна като политическа бухалка и метла в разнообразни ведомства, с остарели комунистически, само че към момента ефикасни тарикатски схеми, „ Мазератито “ като основен секретар на организацията гази наред, настояват пострадали.

Усетила, че не реализира користните си цели да се добере до финансовите средства на ДАБ, до публичните поръчки и европейските средства, посредством кавги и жестоко отношение към чиновниците, единствено два месеца след назначението си храбрата парашутистка съумява да срине дирекции като „ Финансово-счетоводни действия “, „ Управление на собствеността и публични поръчки “ и „ Административно, правно обслужване и човешки запаси “. Заради арогантното й отношение напущат чиновници и от други звена, в това число и от териториалните поделения на ДАБ.

Обезкървена откъм чиновници, през януари 2023 т. година

Агенцията изпада във финансов колапс

От Министерския съвет стартират да валят писма с предизвестия за нарушавания на финансовата дисциплинираност, за чието съблюдаване дава отговор „ Мазератито “. Скрита зад юридическия щит на държавен чиновник и зад пердето на мнима безотговорност, Пенка Белева се пробва за трансферира личната си виновност върху управлението на ДАБ.

След  като осъзнава дълбоката непросветеност, порочния жанр и явните вреди, нанасяни от основния секретар, управлението на ДАБ прави неколкократни опити да се освободи от „ скъпия “ кадър, като предлага компромисни решения  и дори финансово обезщетение. Предложенията изрично са отхвърлени. Г-жа Белева се усеща в мощна позиция и открива серия от задкулисен интервенции, каквито е предприемала и на предходните си длъжности. Засипва Министерския съвет с несъстоятелни тъжби, сигнали и доноси, чието наличие фрапантно се разминава  с обективната реалност.

Белева-Тасева има и наглостта по време на оперативно заседание

намерено да заплашва председателя  на ДАБ

че има стабилен пакет от „ разобличаващи “ материали, които при „ нужда “ ще изпрати на „ който би трябвало “. По същото време „ Мазератито “ прави и смели опити да се самокандидатира за ръководител на ДАБ.

Съвсем ненадейно, само че изцяло разумно, в ДАБ идват писма от регионалния шеф на Софийска област Митко Михайлов, с които той уведомява госпожа „ Мазерати “, че следва да върне непозволено изплатени й парични компенсации след показани подправени болнични за краткотрайна неработоспособност в размер на близо 900 лева Злоупотребата е открита с инспекционен акт за начет на Националния застрахователен институт по времето, когато тя е работила там. Така писмата разкриват черти от същинския честен образ на държавния чиновник Пенка Белева. Към момента „ блюстителят на закона “ и основен секретар на ДАБ още не е върнал незаконно  получените държавни средства.

Съгласно член 18 от Закона за държавния чиновник, осъществяването на държавна работа се основава върху правилата на правда, преданост, отговорност, стабилитет, политическа индиферентност и йерархична зависимост. Съгласно член 28 от същия закон, при осъществяване на служебните си отговорности и в персоналния си живот държавният чиновник е задължен да има държание, което не уронва престижа на държавната работа и подхожда на Кодекса за държание на чиновниците в държавната администрация.

За жал,

механизмът за доказване на перманентното неспазване на посочените правила

е прекомерно муден, много комплициран и съвсем безконечен. В тази си част Законът за държавния чиновник би трябвало да претърпи промени, с цел да може недоразумения като „ Мазератито “ да бъдат възпирани и безболезнено отстранявани.

„ Успехите “ на Белева на на предходните й административни позиции са повече от скромни. Бегла информация за „ креативния път “ на този „ добър админ с дълготраен опит “ (както се самоназовава тя) сочи бурна наслада и другарски разпивки в колективите, които са имали щастието да се отъркат от госпожа „ Мазерати “.

Покровителите на Белева-Тасева са  я спуснали на основна позиция в прекомерно неуместен за ДАБ и за страната ни миг, при явна миграционна рецесия, неспадаща сдържаност от европейски страни към устойчивостта на държавната граница, към активността на Министерство на вътрешните работи и на други държавни структури.

Въпреки междуособиците

организацията към момента може да се похвали с безспорни достижения

за които държавното управление и парламентарното болшинство може би не знаят. А би трябвало.

Месеци наред напуснали и настоящи чиновници на ДАБ подават сигнали към ръководещите, към държавни и частни медии, към гражданското общество. В организацията мирише на изгоряло и е въпрос на дни да пламне тенденциозен пожар. Нужна е незабавна и способена помощ от принципала на ДАБ, от парламентарни и политически специалисти.

Докато не е станало безнадеждно късно.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР