Стефан Аладжов остава в историята на Левски като футболистът с

...
Стефан Аладжов остава в историята на Левски като футболистът с
Коментари Харесай

Стефан Аладжов: На който му тежи фланелката на Левски, да си ходи

Стефан Аладжов остава в историята на Левски като футболистът с най-вече изиграни мачове за клуба в елита. В " А " група, в този момент ефбет лига, той е записал 368 мача със синия екип. По пет пъти е печелил шампионската купа и Купата на България с Левски. През 1970 година е определен за Футболист №1 на България, а през същата година играе и в един мач на финалите на международното състезание в Мексико против Перу. Участва също и във всички срещи на националния тим в квалификациите за идващото международно състезание в Германия, като на финалите попада в разширения състав на държавния ни отбор.

В изявление за Nostrabet Стефан Аладжов приказва за тежкото настояще на обичания си Левски и за безконечното дерби с ЦСКА. По време на диалога ни Аладжов разкри и две вести. Едната е обвързвана с подправен голмайстор по време на историческа победа на Левски над ЦСКА, а втората - с приготовление на автобиографична книга за футболната кариера на някогашния ляв бек.

Г-н Аладжов, тежка есен за Левски. Как приемате загубите, последните две, от които следващи?

Неприятно е, че са постанова една наклонност, неразбираема за Левски - който ни хване, да ни бие. Това не помня да се е случвало. Бият ни даже и в нашия дом. Там, където тимовете идваха да паднат с по-малко.

Намеквате за домакинските мачове на " Герена " в края на 60-те и през 70-те години, когато Вие играхте?

Да. Понеже съм бил част от оня Левски и по тази причина в този момент не мога да се примиря, че губим, изключително на " Герена ". Аз като играех, вкъщи имахме единствено победи. Загубите ни бяха само в Европа - от Реал Мадрид и Дожа Уйпещ. Но в " А " група не се излагахме пред нашите последователи. Биехме постоянно, за 10 години имахме единствено два равни вкъщи - против Берое и Спартак Плевен. Спомням си, че след равенството със заралии публиката ни от гняв обърна колата на нашия треньор Христо Младенов, Бог да го елементарни.

Защо Левски пада толкоз доста в този момент?

Не би трябвало да се оправдаваме с неналичието на пари, която е попречила за по-стойностна селекция. Който е пристигнал в Левски, би трябвало да носи с чест тази фланелка. На който му е " тежка ", няма място в нашия клуб. Мисля, че аргументите са сложни. Вероятно не сме намерили верните играчи през лятото, след това пристигнаха и тежките травми на близнаците Цоневи, които щяха да свършат работа в този внимателен миг, имаше и напрежение към треньора и се стигна до неговата промяна.
 Левски ще се включи в благотворителната самодейност след мача с ЦСКА
Левски ще се включи в благотворителната самодейност след мача с ЦСКА

" Сините " са били подготвени да подкрепат акцията " Заедно на терена " още през днешния ден против Царско село

Новият треньор може ли да извади Левски от пропастта?

Рано е да даваме оценки след три мача. Зарадвах се, че бихме мощния Локомотив, а след това записахме две загуби подред. И стартирам да се чудя, ние ли играхме мощно против Локомотив или те играха едва. Явно ни липсва и неизменност, абе не са наред нещата.

Критики, обективни рецензии, само че виждате ли най-малко нещо позитивно в Левски?

Положителните неща са две, само че не от спортно-технически аспект, за жалост. Първото е вярната ни и прелестна аудитория. Феновете ни отделят от залъка си, с цел да устоят Левски през последните месеци. Огромни похвали за тях. Второто хубаво нещо е, че имаме нов спонсор, а доколкото съм осведомен ще има и други. Дано влязат свежи пари в клуба в близко време.

Другата седмица е Вечното дерби. Вие играете за Левски при историческото 7:2 над ЦСКА на 17 ноември 1968 година. Какво си спомняте от този мач?

Те откриха резултата още във втората минута, само че неизвестно за какво попадението бе записано на Петър Жеков. В тази обстановка аз почистих топката, само че тя се отклони от крайници на Иван Вуцов, лека му пръст, мина под тялото на вратаря ни Каменски и спря в мрежата. Това си беше типичен автогол на Вуцов, само че го писаха на Жеков, който въобще не игра с топката. Тогава бяха тръгнали да вършат Жеков голмайстор на " А " група, същия сезон той стана и голмайстор №1 на Европа и завоюва Златната обувка. В края на първото полувреме към този момент водехме с 4:1 и си бяхме оплели кошницата. След мача разбрахме, че при 3:1 в 43-тата минута военачалник Бояджиев тръгнал към съблекалнята на ЦСКА и не схванал, че в 45-ата минута Богданов е вкарал четвърти гол за нас. Генералът изчакал футболистите на ЦСКА да дойдат и им споделил: " Спокойно, момчета. Само 3:1 е. Ще ги обърнем след почивката. " Тогава един от футболистите го поправил: " Другарю военачалник, 4:1 стана в края на полувремето. " И генералът излязъл незабавно виновен от съблекалнята, без да обели дума. Помня, че преди този момент дерби и други такива, Сашо Костов, Бог да го елементарни, обичаше да нервира цесекарите. Като тръгвахме към терена, той им споделяше: " Бели сте като чаршафи. Вече сте паднали. "

Кои други дербита с ЦСКА изплуват в съзнанието Ви?

През 1970-а ги бихме с 5:2, откакто Никола Котков, лека му пръст, им вкара четири гола още през първото полувреме. Двубоят се управлява от чужденец, защото ЦСКА желаеха интернационален арбитър, нищо че у нас им свиреха, както те желаеха. Федерацията назначи румънец, той свири 50 на 50 и... другото са числа. През есента на 1976-а ги обърнахме с 3:2, откакто губехме с 0:2 до 56-ата минута. Началото на обрата даде Кирил Миланов, след това Павката Панов изравни. Бог да ги елементарни и двамата. В последната минута Ангел Рангелов направи дузпа против Миланов и Войн Войнов бе прецизен от бялата точка за 3:2. През есента на 1977-а спечелихме с 4:1. Спомням си, че Иван Вуцов нещо си бе развалил връзките с Павел Панов и Краси Борисов, и ги остави на пейката. Аз пък не играх поради травма. В 58-ата минута на таблото към този момент светеше 4:0. Данчо Йорданов-Пиката се разписа два пъти, точни бяха също пристигналият от Плевен Пламен Николов и Ангел Станков

Сега обаче цесакарите се надъхват да подобрят рекордната си победа над Левски от 5:0?

Разбрах и аз за сходни закани от шефа на фенклуб " Левски " в Ботевград. Нормално е ЦСКА да се стреми към огромна победа, поради положението на двата тима. Друг е въпросът дали Левски ще разреши това да се случи.

Как би трябвало да играе Левски, с цел да не се провали?

След като им отстъпваме спортно-технически, играчите ни би трябвало да надскочат себе си. Да оставят сърцата и душите си на терена.

Бихте ли дали прогноза за краен резултат във Вечното дерби?

Съжалявам, че би трябвало да го кажа, само че точката ще е триумф за Левски. Ще ида на черква преди мача, ще запаля свещ и се помоля Господ да ни огледа.

Г-н Аладжов, като някогашен национал, кажете по кое време ще се оправи нашият народен отбор?

Когато Левски се оправи, ще се оправи и националният тим. Това в границите на шегата. Ако би трябвало да съм сериозен, добър държавен отбор ще имаме, когато нашите по-добри млади футболисти излизат по-рано в чужбина и играят в положителни тимове. Но да играят, не да са запаси. Ние имаме надарени играчи, само че у нас не могат да се развиват, тъй като шампионата ни е едва. Затова ще е добре, в случай че най-перспективните, излизат още на 19, 20 години зад граница. За мен националният тим постоянно е бил наслада и болежка. Имал съм доста хубави моменти с него като футболист, само че и доста разочарования. И защото доста неща не се написаха през годините, считам да ги разкрия в една книга, с цел да схванат хората прикрити истини.

Каква книга и по кое време ще е подготвена?

Книга за моя футболен живот. Идеята е на брат ми и той ще я напише. Трябва да е подготвена през идващото лято.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР