Ставрос Дзимас, коментар в „Катимерини“, БГНЕСПоследното посещение на турския президент

...
Ставрос Дзимас, коментар в „Катимерини“, БГНЕСПоследното посещение на турския президент
Коментари Харесай

Ердоган и призракът на Скендербег

Ставрос Дзимас, коментар в „ Катимерини “, БГНЕС

Последното посещаване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Албания не приличаше на други предходни. Разбира се, албанският министър-председател Еди Рама го посрещна на аления килим, само че вълнението от предишното очевидно отсъстваше. Народът и политическата класа бяха раздвоени. Решението на Ердоган да посети Албания на годишнината от гибелта (17 януари 1468 г.) на Георг Кастриоти (известен още като Скандербег) - албански воин във войната против османците, беше възприето от мнозина като провокация.

Докато Ердоган беше в град Лак, където възхваляваше османското минало в " страната на орлите ", до момента в който откриваше нови жилища, финансирани от Анкара, за албанци, останали без дом след земетресението през 2019 година, неговият сътрудник Илир Мета отдаде респект на паметника на Скандербег в град Лежа.

Междувременно, за разлика от предходни случаи, управляващите в Тирана взеха решение да не закриват голямата скулптура на Скендербег на централния площад в столицата по време на визитата на Ердоган.

Изглежда, че Рама е издигнал турския водач с ислямски възгледи в основен стратегически сътрудник. Високомерното държание на последния обаче стартира да нервира албанския народ, който счита, че националната му горделивост е накърнена.

Друго противоречиво искане на Ердоган беше Тирана да съобщи поддръжниците на ФЕТО - придвижването на Гюлен, което той назовава терористична организация (етикет, който употребява за доста от своите опоненти) със доста въздействие върху мюсюлманското население на Албания, и вместо това да откри определено от него управление на общността.

Мюсюлманската общественост се въздържа от откриването на джамия в Тирана, която беше благословена от Ердоган. По време на конференцията Ердоган съобщи, че двустранните връзки ще зависят от триумфа на Албания да в профил ФЕТО от страната. Рама трябваше да се намеси, с цел да избави достолепието на кабинета си, като съобщи, че страната му няма отговорности към Турция.

Албанците може и да харесват парите на Ердоган, само че виждат, че той наскърбява националната им горделивост и се пробва да наложи личната си религиозна религия. Все още не съм срещнал албанец, който да мечтае да живее в ислямска република в стила на Ердоган - политическото кредо, което турският водач се пробва да прокара (чрез догмата " Синята татковина " ) в Албания и останалите балкански страни.

Що се отнася до аргументите, заради които Рама се стреми да привърже страната си към Турция на Ердоган, въпросът предстои на тълкования.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР