стават по-малко, а необходимостта от тях винаги е голяма. Това

...
стават по-малко, а необходимостта от тях винаги е голяма. Това
Коментари Харесай

Броят на кръводарителите намалява

стават по-малко, а нуждата от тях постоянно е огромна. Това сподели за Радио " Фокус " - Бургас доктор Людмила Желязкова, шеф на Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ – Бургас. Според нея аргументите за намалелия брой искащи да кръводарят са няколко.
" Обясняваме си го първо с цялата обстановката към Коронавирус - 19, както и с това, че започнаха да се ползват от ден на ден ваксини. По последна заповед на Агенцията по медикаментите не може да се кръводарява до един месец след втората игла. Като прибавим броят на контактните лица и на интензивно болните от , подборът от кръводарители става все по-труден, а искащите - все по-малко ", разясни доктор Желязкова.
 Енот стана донор на кръв в Екатеринбург Енот стана донор на кръв в Екатеринбург
Енотът Зоро от зоопарка в Екатеринбург стана кръводарител на своя другар Ракета, у който ветеринарните лекари диагностицираха анемия,...
Тя уточни, че донори на реконваелсцентна плазма също постъпват рядко в Отделението, като с последните четири превоза до Центъра в Стара Загора няма нито една изпратена банка от Бургас.
" Необходимостта от кръв и кръвни съставки постоянно е била висока, поради интервенциите по неотложност. Плановите са спрени, само че незабавните не са, а има ужасно доста гинекологични и хирургични случаи, за които тя би трябвало да е налична ", уточни още доктор Желязкова.
Всички, искащи да дарят кръв, би трябвало да са на възраст сред 18 и 65 години, да са клинично здрави, да нямат хронични болести и да не одобряват медикаменти.
За преболедувалите Коронавирус - 19 и искащи да кръводарят за основаване на реконвалесцентна плазма, има и няколко спомагателни условия: да потвърдят, че имат позитивен PCR или бърз антигенен тест, от чието издаване да са минали сред 40 дни и 3 месеца. " В момента на даряването би трябвало да бъдат възобновени след болестта, да бъдат клинично здрави и признаците им да са отзвучали ", добави доктор Желязкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР