Става ясно и че има нов начин за транспортиране и

...
Става ясно и че има нов начин за транспортиране и
Коментари Харесай

Разкриха нов начин за транспортиране на незаконни мигранти

Става ясно и че има нов метод за превозване и укриване на бежанците.

В един от случаите 13 мигранти са укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на следствието е изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната организация за бежанците, а другите са без годни персонални документи.

По подобен метод са открити 19 задгранични жители в различен товарен автомобил с турски регистрационни номера.

Това е нов прийом за превозване на противозаконни мигранти и опит за извеждането им от България към Румъния. С присъединяване на турски жители - водачи на товарни коли, посредством съзнателно изменение на структурата на заключващия механизъм на товарното помещение, което се отваря, без да бъде нарушена целостта на митническата пломба, в него се качват мигранти, чиято последна цел е да доближат до страните от Западна Европа.

По този метод се цели контролиращите гранични чиновници да бъдат заблудени, че товарното помещение е към този момент тествано при прекосяването на външната граница на Европейския съюз, прецизираха от " Гранична полиция ".

Под управлението на Районна прокуратура - Видин се водят дейности по следствие по формирани досъдебни производства за противозаконни действия - опит за прекосяване на границата на страната без позволение на надлежните органи на властта и опит за превеждане на лица с потреблението на моторно транспортно средство, оповестиха Апелативната прокуратура в София.

Водачите на транспортните средства са привлечени като обвинени като с разпореждане на наблюдаващия прокурор те са арестувани за период до 72 часа. Товарните коли са конфискувани като материално доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за нелегално прекосяване на границата. Те са също са привлечени в качеството на обвинени и арестувани за период до 72 часа.

В хода на следствието е изяснено, че един от обвинените - 27-годишният Л.Х. от Сирия, е наказан няколко дни по-рано за същото закононарушение.

Предстои произнасянето на съда по настояванията на Районна прокуратура - Видин за взимане на ограничения за неотклонение " задържане под стража " по отношение на обвинените лица, прецизираха от прокуратурата.

През 2023 година са арестувани общо 18 554 жители на трети страни. Спрямо общия брой на арестуваните през 2022 година (16 767) се регистрира 10,7% нарастване, сочат данните на Министерство на вътрешните работи за декември по отношение на миграционната конюнктура в страната, прибавя Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР