„Става въпрос за нови лекарствени средства, които не се използват

...
„Става въпрос за нови лекарствени средства, които не се използват
Коментари Харесай

Президентът и хората се били объркали за мораториума на лекарствата, смята Радослав Гайдарски

„ Става въпрос за нови лекарствени средства, които не се употребяват в България в момента”, разясни някогашният здравен министър Радослав Гайдарски във връзка мораториума на медикаменти.

Той е безапелационен, че президентът Румен Радев, който наложи несъгласие на тези проби, и хората са се объркали тъкмо какво се не разрешава.

„ Президентът постанова несъгласие, тъй като не му е било обяснено добре”, разяснява Гайдарски.

„ Имаме група хора в България, които безусловно желаят всяко лекарствено средство да го вкарат в нашата страна. Голяма част от тях към момента не са с потвърдени качества. Това лекарствено средство, единствено след 10 години, ще коства 5 лева”, разясни Гайдарски.

„ Нашите хора се лекуват с доста съвременни лекарствени средства. Ние използваме новаторски средства повече от всяка друга страна в Европа”, безапелационен е Гайдарски.

По мотив оферти от Българска социалистическа партия мораториум за лечебните заведения Гайдарски счита, че оказват помощ на държавното управление.

„ Парите потъват по доста неуточнени способи. Възможността всеки шеф да организира търгове за болничното заведение, в случай че средствата идват от здравното министерство и от НЗОК, това дава опция по всевъзможни способи да се отклоняват.

Според доцент Иво Петров, който е експерт по инвазивна кардиология, лечебните заведения в страната в действителност са доста, а повода за това е възбраната да се приватизират държавни лечебни заведения в усложнение.

„ Административно-командните ограничения не са в услуга на никой. Системата има потребност от оптимизация в действителност, само че би трябвало да има консенсус”, безапелационен е той.

По думите му всички лечебни заведения би трябвало да се правят оценка въз основата на здравната услуга и това да се управлява непрекъснато, като при определяне на злоупотреби да се постановат санкции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР