Става въпрос за бившия дознател от отдела за борба с

...
Става въпрос за бившия дознател от отдела за борба с
Коментари Харесай

Кремъл помилва осъден за убийството на Анна Политковска заради служба на фронта в Украйна


Става въпрос за някогашния дознател от отдела за битка с проведената престъпност Сергей Хаджикурбанов, който е от севернокавказката съветска република Чечения.

" По моя информация Хажикурбанов е подписал контракт с министерството на защитата и по-късно е бил опрощение ", сподели юристът Алексей Михалчик пред ТАСС. По думите му след приключване на първия контракт, който съгласно ДПА е бил за шест месеца, наказаният е траял да служи във въоръжените сили на Руската федерация. В момента той е сключил нов контракт и заема една от управителните длъжности в една от бойните елементи.

" Искам да подчертая, че през цялото време на процеса по делото за убийството на Политковская Хаджикурбанов не се призна за отговорен, той към момента се счита за почтен, нямаше доказателства за присъединяване му в убийството и по тази причина можем да приветстваме, че индивидът е бил освободен най-малко по този метод ", заключи Михалчик.

Анна Политковска беше убита пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 година Според заключението на съда чеченецът Лом-Али Гайтукаев е получил заповед да извърши убийството и е образувал незаконна група. В нея са били привлечени началникът на 4 отдел на дирекцията за оперативно търсене към Главното ръководство на вътрешните работи (ГУВД) Дмитрий Павлюченков, братята Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови и някогашния чиновник на Регионалния отдел за битка с проведената престъпност на Главна дирекция на вътрешните работи на Москва, Сергей Хаджикурбанов.

Руският публицист Дмитрий Муратов, който е притежател на Нобелова премия за мир, съобщи пред локални медии, че помилването е образец по какъв начин систематично се потъпкват правата на жертвите на държавните репресии в Русия , показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията добавя, че един от упрекнатите за убийството на Политковска в това време е умрял в пандиза.

Семейството на журналистката подозира политически претекст в убийството и към момента упорства за цялостно следствие по случая. Руската медия " База " разгласява в своя канал в приложението " Телеграм " информацията, че помилваният е бил пратен на руско-украинския фронт в края на предходната година.

ДПА отбелязва, че Русия е понесла тежки загуби в първите месеци на войната в Украйна и е почнала акция по набор на фрагменти за фронта измежду пандизчиите. На нарушители, някои от които с присъди за тежки закононарушения, е била обещана независимост против работа в армията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР