Става въпрос за 2 родилки, които са родили през септември

...
Става въпрос за 2 родилки, които са родили през септември
Коментари Харесай

Здравният министър за разменените бебета: Става въпрос за небрежност на персонала

" Става въпрос за 2 родилки, които са родили през септември месец в един и същи ден, едновременно. Според мен става въпрос за човешка неточност, немарливост на личния състав. " Това съобщи на брифинг министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев след съвещанието на Министерския съвет, представен от Българска национална телевизия.

По думите му гривната на родилката не е съвпадала с гривната на детето.

" Има разминаване при слагането им в количките. Номерата на гривните би трябвало да се ревизират, с изключение на при първия контакт на майката с бебето, и при изписването им от болничното заведение. На няколко стадия от веригата е проявена немарливост ", добави доктор Асен Меджидиев.

Според него има вяра, че този случай ще се реши с удобен излаз. Проведени са ДНК проби и на двете родилки, както и на двете деца.

" Надявам се, че всяка родилка ще бъде със своето лично детенце. След инспекциите ще се вземат доста съществени ограничения, ще започват инспекции и в други АГ лечебни заведения ", добави доктор Асен Меджидиев.

Той разясни, че сигналът за случая до здравното министерство е постъпил късно.

" Всеки ще понесе виновността си, значимо е казусът да бъде с верен излаз, наша задача е да уточним кой каква неточност е позволил ", сподели още доктор Асен Меджидиев.

По негова заповед всички акушеро-гинекологични лечебни заведения и родилни отделения ще бъдат тествани от Изпълнителната организация " Медицински контрол " (ИАМН), посочи доцент Момчил Мавров, шеф на кабинета на министъра, представен от Българска телеграфна агенция.

След случая с разменените бебета ИАМН ще ревизира дали в лечебното заведение е била проведена вярно административната и здравната активност. По думите му тези инспекции имат за цел сигурност в процеса по слагане на гривните с номера на бебетата и майките им. Сезирана е и Регионалната здравна ревизия в София, която също би трябвало да ревизира организацията на лечебната активност, добави доцент Мавров.

В отговор на въпрос дали има други такива случаи, доцент Мавров сподели, че доколкото му е известно, няма, това било казус, който буди неразбиране. Фактът, че се е случило, ни дава съображение да се замислим дали контролните процедури и нормативните документи дават задоволително гаранции за това да не се позволяват такива бъдещи произшествия, сподели още той.

На този стадий няма по какъв начин да знаем дали става въпрос за пропуск или предумисъл, тук е мястото на правоохранителните органи да си свършат работата, дружно с ИАМН, добави доцент Мавров. Резултатите ще покажат дали става въпрос за съзнателно деяние, за пропуск или неточност. Известно ни е, че шефът на лечебното заведение също недоумява по какъв начин се е случило всичко, защото, съгласно него, има задоволително гаранции в административната активност на ръководената от него болница това да не се позволява, само че въпреки всичко е реалност и ще търсим повода, добави доцент Мавров.

По-рано през днешния ден Районната прокуратура разгласи, че проверява информация в медиите за разменени бебета в АГ болница в София. От държавното обвиняване оповестиха за Българска телеграфна агенция, че досъдебното произвеждане е почнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Заместник-районният прокурор Иван Стефанов уточни, че по случая са разпитани към 30 души.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР