Става въпрос не за убиване с пяна, а за умъртвяване

...
Става въпрос не за убиване с пяна, а за умъртвяване
Коментари Харесай

Зам.-министър с неясен опит да обясни законно ли е умъртвяването на прасета с пяна

" Става въпрос не за ликвидиране с пяна, а за умъртвяване със изсъхнал лед. Пяната е до толкоз до едвам се сътвори една пелена, с цел да не се изпарява (бел. ред. сухия лед) и за предпазим и операторите. Покриването с пяна не е разказано, въпреки че е разказано в Холандия. Няма никакво нарушение просто не е разказано, като методика. Това не Библията, в която да не може да прибавим или извадим някоя дума. Това са нормативни документи, които подлежат на актуализацията.... Пропуск е - ще се допише, не приказваме за нечовечен метод. Това не е нормативен документ по смисъл на закона, има закон, разпоредба и директива, регламентът го позволява, тъй че не сме в нарушаване. " Така заместник-министърът на заместник-министърът на земеделието в Янко Иванов изясни противоречивият метод, по който се умъртвяват прасетата, инфектирани с африканска чума в изявление за bTV.
Ситуацията с разпространяването на африканската чума по прасетата може да стане трагична, добави още той.
По думите му, или страната ще ликвидира болестта, или тя ще ликвидира свиневъдството в България.
" Трябва да си дадем сметка, че всичките ограничения, които постановяваме са непопулярни и насилствени, само че са верни. Година, след появяването на болестта, към момента има хора, които се съмняват, че има чума в България и ние по този начин си избиваме животните ", добави Иванов.
Експертът от земеделското министерство разясни, че болестта не е рискова за хората, само че посредством тях може да се популяризира.
" Бавно и бавно тя ще си вземе всичките свине, въпросът е да не се удължава това време. Защо да чакаме една година, с цел да гледаме по какъв начин умират, вместо да унищожим, дезинфекцираме и да може 40 дни след последната стерилизация да се репопулира фермата ", сподели още той.
Иванов посочи, че в незасегнатите от болестта региони на страната се прави наблюдаване, с цел да могат да се вземат бързи ограничения. По думите му, животните се загробват по интернационално одобрен стандарт, тъй че да не се популяризира африканската чума.
" Транспортирането от инфектираното място до друго, основава причина за разпространяване на болестта ", съобщи Иванов и добави, че умъртвяването на свине със изсъхнал лед е разрешено.
Вижте острата реакция на еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис за обстановка с заболяването у нас в материала ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР