Става дума за проект на Закон за събиране на вземанията,

...
Става дума за проект на Закон за събиране на вземанията,
Коментари Харесай

Нинова погва колекторските фирми. Забранява им да събират дългове по телефона посред нощ

Става дума за план на Закон за събиране на вземанията, с който ще се сътвори обществен указател на компаниите, които се занимават със събиране на вземанията и критерии за шефовете на въпросните компании. Кредиторът, който трансферира вземането, би трябвало документално да уведоми длъжника, че го трансферира и на кого го трансферира. Ще се забранят и дейности за събиране на вземанията посредством тормоз, засегнатост, телефонни повикване от 20 ч вечерта до 7 часа сутринта.

Промените са били разисквани с организациите на потребителите и ще регламентират активността на колекторските компании.

Контрол ще се реализира от Комисията за отбрана на потребителите. За спазването на разпоредбите е планувано и подпомагане от органите на Министерство на вътрешните работи.

Новият заемодател, който придобие вземането, ще би трябвало да води и поддържа указател на цялата писмена документи с длъжника. Освен това при оборване от страна на длъжника активността по събирането от колекторите ще бъде неотложно прекъсната и делото ще отиде в съда.

Предстои планът на закона за събиране на вземанията до седмица - две първо да влезе в Министерски съвет, а по-късно за гласоподаване в Народното събрание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР