Става дума за огромен обем данни, изчисления и сериозен трафик,

...
Става дума за огромен обем данни, изчисления и сериозен трафик,
Коментари Харесай

Новата мобилност ще изисква индустриални центрове за данни

Става дума за голям размер данни, калкулации и сериозен трафик, който инфраструктурата би трябвало да поеме

Около 125 милиона електрически автомобила ще се движат по пътищата в света до 2030 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Вече всички са наясно, че новото потомство подвижност е основана на данни. Дори в този момент, когато към момента сме надалеч от ерата на самостоятелните коли, една кола събира стотици гигабайти данни всеки ден. В бъдеще това ще изисква построяването на нови, индустриални центрове за данни.

Съвременният автомобил събира големи количества данни непрекъснато. Бордовите компютри в него непрекъснато наблюдават и записват всичко. Така да вземем за пример, бордовият компютър на системата за информация и забавление събира локационни данни, както и всичко, което откри в смарт телефона на притежателя: какъв брой пъти кога с кого е приказвал (включително име, телефон, контакти и вероятно фотоси на хората, с които е говорено), посетени адреси с информация какво има там (например железария, бензиностанция) и така нататък

За записването на всички тези неща всеки ден се изразходват няколко гигабайта място за предпазване. Ако някой успее да разглоби колата си и изтръгне бордовия компютър на развлекателната система, ще открие, че тя работи с терабайтов харддиск. А бордовите компютри в колата са доста!

Всички тези данни несъмнено интересуват производителите, които се вълнуват по какъв начин да подобрят „ прекарването ” в моделите, предлагани на пазара. Но събирането на данни от толкоз доста коли допуска всяка компания да разполага с колосални центрове за данни, където да обработва зетабайти данни. Нещата обаче не стопират дотук.

Електромобили…

Новото потомство електрически коли дават заричане човечеството да успее да понижи своите нездравословни излъчвания и да опази климата на планетата. Натискът за прекосяване към електрически автомобили става все по-голям. Някои градове по света към този момент оповестиха, че продажбата на нови бензинови и дизелови коли ще бъде неразрешена от 2030 година или някъде към това време.

Самите производители също напират. Електрическите им модели стават все по-многобройни. Фолксваген, която претърпя тежко абсурда „ дизелгейт ” (установи се, че системата за ръководство на нездравословните излъчвания на автомобила лъже сензорите при осъществяване на тестове), взе решение да загърби напълно мотора с вътрешно горене и да предлага единствено електрически модели. За компанията това се оказа само допустимо решение за оцеляване.

Международната организация по енергетика предвижда, че към 125 милиона електрически автомобила ще се движат по пътищата в международен мащаб до 2030 година Електромобилите обаче изискват доста повече мониторинг от своите събратя с ДВГ. Всичко в тях е оборудвано със датчици и сензори. Всяко събитие се записва.

Това значи, че доста по-големи размери данни ще би трябвало да се „ сдъвкват ” от центровете за данни на производителите, както и на техните сътрудници – сервизните центрове, които обслужват локално потребителите на тези електрически возила.

…при това самостоятелни

Засилвайки казуса, електрическите транспортни средства ще стават все по-автономни. Това значи, че светът ще се нуждае от добре координирани старания за създаване на инфраструктура, която да поддържа придвижването на тези самостоятелни транспортни средства.

Центрове за данни ще са нужни за ръководството на мрежите от зарядни станции, които електрическите автомобили ще употребяват. Центрове за данни ще са нужни и за обработка на данните от безжичните мрежи, нужни, с цел да могат самостоятелните транспортни средства да се движат по пътищата, да „ споделят ” с пътните знаци, интелигентните светофари и всички други съставни елементи от пътната инфраструктура.

Инфраструктурата, нужна за самостоятелните транспортни средства, изисква бързи, надеждни безжични мрежи, както и голям брой центрове за обработка на данните, които колите генерират и употребяват.

Градове като Хамбург в Германия към този момент построяват цифровизирани тестови трасета, частично с цел да примамят производителите да тестват самостоятелните си транспортни средства там. Това би трябвало да включва цялостен набор от съоръжение: станции за бързо зареждане, сходни на обичайните бензиностанции, станции за постепенно зареждане, интелигентни знаци и светофарни уредби и… центрове за данни, които да „ сдъвкват ” данните от всички тези съставни елементи.

Става дума за голям размер данни, голям брой калкулации и сериозен трафик. Нека си представим за миг единствено обстановката, пред която е изправен електрически автомобил с съвсем изчерпана батерия: той би трябвало да реши коя зарядна станция да употребява, с цел да се зареди. За задачата би трябвало да може да знае какъв брой станции са налични в близост, в коя какъв брой потенциал е разполагаем, коя станция се употребява от различен електрически автомобил сега, дали не е „ резервирана ” за друго транспортно средство, каква е цената на тока и ред други данни.

…и участващи в електро-мрежата

И в случай че всичко това не е задоволително, би трябвало да прибавим към уравнението и обстоятелството, че новото потомство електрически транспортни средства се преглеждат като част от електропреносната мрежа на бъдещето. Те, със своите акумулатори, могат да вземат участие в балансирането на натоварването на преносната инфраструктура.

Например, притежателите на електрически автомобили ще могат да купуват електрическа сила, когато цените в мрежата са ниски, и по-късно да продават непотребната си съхранена сила към мрежата, когато цените са високи. Нещо повече, те могат да добиват електрическа енергия от възобновими източници – да вземем за пример, слънчев масив на покрива на дома си, да натрупат този ток в акумулторната система на колата и да го продават, когато цените са най-високи. Тази идея е известна като „ транспортно средство към мрежа ” или в резюме V2G.
още по тематиката
С други думи, автомобилът се трансформира в съставен елемент от борсата за електрическа енергия. За да вземат участие милионите коли в тази борса, ще са нужни още веднъж големи, индустриални центрове за данни, които в действително време да засрещат търсенето и предлагането на електрическа енергия.

Балансирането на голям брой източници на електрическа енергия и потреблението към този момент бе предизвикателство за енергийните оператори, поради наклонността да се построяват многочислени ВЕИ мощности – вятърни паркове, слънчеви електроцентрали, биогенератори. Задачата се усложни неведнъж с популяризирането на дребните, домашни ВЕИ системи – да вземем за пример, покривните фотоволтаици.

Сега обаче, когато милиони коли ще се включат в системата със своите „ резервоари ” за сила, задачата става неведнъж по-сложна. Освен, че самите участници са доста повече, държанието на системите за предпазване е по-различно от това на чистите поколения.

Всичко това значи, че нашествието на електрическите и самостоятелните коли ще изисква нови, индустриални центрове за данни и то в сърцата на доста промишлености. За благополучие доставчиците на цифрови технологии оферират много разнообразни типове и модификации центрове за данни, които могат да отговорят на всевъзможни характерни потребности. Готовност за новата гражданска война на електромобилността би трябвало да имат и операторите на мрежи за транспорт на данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР