Става дума за двойни стандарти. Убеждаваха ни години как не

...
Става дума за двойни стандарти. Убеждаваха ни години как не
Коментари Харесай

Вигенин: Зачеркването на Белене е политически въпрос, а не икономически

" Става дума за двойни стандарти. Убеждаваха ни години по какъв начин не може да се осъществя планът " Белене ", по какъв начин България би трябвало да ограничи съветското въздействие в енергетиката си, а това е съветска централа с съветски реактори. Сега се оказва, че в България не може, а в Украйна, която е във война с Русия, може ".

Това сподели пред депутатът от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, някогашен министър на външните работи.

По думите му оборудването за АЕЦ " Белене " е купувано преди години на цена, която в този момент няма да е пазарна, а единствено ще възвърне изхарчените пари тогава:

" Защо би трябвало да търсим покупател, в случай, че бихме могли да осъществяваме тази централа. Дори беше извършен референдум по тази тематика. Зачеркването на " Белене " не е резултат от стопански разбор на изгодите и вредите, а е чисто политически въпрос, който в годините десните държавни управления намираха метод да блокират. Казано напряко - тази АЕЦ не се осъществя заради политически, а не поради стопански съображения. За Българска социалистическа партия това не е задоволително ".

Кристиан Вигенин акцентира, че българският интерес включва поддръжка за Украйна, само че без военната помощ:

" Говорят се едни неща - мир, разговор, само че те не са подплатени с начинания и дейности. Българска социалистическа партия е съпротива и няма инструментите, само че президентът Румен Радев е президент на страна от Европейски Съюз, само че не ми е известно да е подхванал някаква самодейност в тази посока.... Призивът за мир на Българска социалистическа партия постоянно е бил и към двете страни - и Украйна, и изключително към Русия, която води война на украинска територия ".

Според него, когато няма изясненост какво включва помощта, която България ще даде на Украйна, когато обществото е разграничено и има подозрение, най-добрата политика е всичко да се постави на масата и да има явен график и планове.

Като бягане пред вятъра Кристиан Вигенин определи приетата от Народното събрание Декларация в поддръжка на бъдещо участие на Украйна в НАТО.

В коментар на плана за Бюджет 2023, Вигенин разяснява:

" Това, че обществените разноски не се орязват, значи, че се замразяват.... Докато се борим за мир в Украйна, да помислим по какъв начин можем да помогнем и на хората в България и по какъв начин да има обществен мир и у нас ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР