Статуя на Владимир Ленин скоро ще бъде издигната в германският

...
Статуя на Владимир Ленин скоро ще бъде издигната в германският
Коментари Харесай

Издигат първи паметник на Ленин в Западна Германия

Статуя на Владимир Ленин скоро ще бъде издигната в немският град Гелзенкирхен, предададе английският „ Гардиън “.

Гелзенкирхен, който се намира в центъра на Рурската котловина и е прочут като дома на футболния клуб „ Шалке 04 “, ще се трансформира в първия град от Западна Германия със скулптура на създателя на Руската комунистическа партия.

Макар че в предишното статуите на ръководителя на Съветския съюз украсяваха площадите на градовете в Германската демократична република, няма информация до момента подобен негов монумент да е бил издиган на обществено място в Западна Германия.

Германски съд обаче позволи на марксистко-ленинската немска партия MLPD да сложи железна скулптура на водача на болшевиките пред централата си в Гелзенкирхен. Градската администрация опита да спре издигането на паметника, като подреди да се спре построяването на бетонния фундамент, върху който тя би трябвало да стои. Според управляващите тя „ нарушава гледката “ на постройка в съседство от 1930 година, оповестена за исторически монумент. От управата споделят, че статуята опонира на разпоредбите за предпазване на историческото завещание.   

Същевременно с това общинският съвет на региона Западен Гелзенкирхен съобщи, че Ленин не е подобаваща фигура, на която да бъде отдадена респект в града. „ Комунистическият водач Ленин е виновен за принуждение, гнет, подтисничество и голямо човешко страдалчество. Всичко това прави го прави несъответстващ със свободния либерален парламентарен ред в Германия и го трансформира във знак на битката против и за премахването на нашата народна власт “, се споделя в изказването на месния съвет.

От партията обаче съумяха да се преборят с тези ограничавания и нарекоха решението на съда „ фантастична победа за Владимир Илич Ленин “.

„ Наистина сме щастливи. Гелзенкирхен е работен град и Ленин се вписва доста добре при нас “, разяснява водачът на Габи Фехтнер.

Говорител на градската администрация съобщи, че управляващите ще оспорват решението на съда.

Очаква се статуята да бъде открита на 14 март, като от MLDP се надяват, че паметникът ще бъде повдигнат преди 150-годишнината от рождението на Ленин, която е на 22 април. Паметникът е висок 2,15 метра и е създаден през 30-те години на предишния век в Съветския съюз. Той е бил добит от партията против неразкрита сума след онлайн търг.

MLPD е основана през 1982 година и е под наблюдението на немските специфични служби, които я смятат за екстремистка и противоконституционна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР