Статуя на търговец на роби в английския град Бристол бе

...
Статуя на търговец на роби в английския град Бристол бе
Коментари Харесай

Протестиращи в Англия хвърлиха в реката статуя на филантроп - търговец на роби

Статуя на търговец на плебеи в британския град Бристол бе повалена и хвърлена в реката по време на антирасистски митинги. Такива демонстрации имаше на доста места в Обединеното кралство, като участниците пренебрегнаха апелите за съблюдаване на общественото разграничаване поради коноравируса, съобщи БНР.

Протестиращи в Бристол използваха въжета, с цел да смъкват бронзовата скулптура на Едуард Колстън – изтъкнат търговец на плебеи през 17-ти век. Колстън е бил член на Кралската африканска компания, за която се счита, че е прекарала към 80 000 плебеи – мъже, дами и деца – от Африка до Америка.

Преди гибелта си през 1721 година Колстън завещава благосъстоянието си на благотворителни организации.

След като неговата скулптура бе повалена, един от стачкуващите се снима с коляно върху врата му, като увещание за случилото се с чернокожия Джордж Флойд в Минесота, притиснат от служител на реда.

След това статуята бе дърпана по улиците и хвърлена в река Ейвън.

Историкът професор Дейвид Олусога сподели за Би Би Си, че „ статуята на Колстън е трябвало от дълго време да бъде демонтирана, тъй като скулптури се издигат на велики мъже за велики каузи, което в тази ситуация с Колстън не е правилно, тъй като той е бил търговец на плебеи и палач “.

Вътрешният министър Прити Пател обаче назова случая със статуята „ чист срам “ и добави, че вандализмът и безредиците са изцяло неприемливи.

В Лондон още веднъж се събраха доста хора, само че този път пред американското посолство. За разлика от през вчерашния ден, този път нямаше конфликти с полицията, която нощес извърши 29 ареста при случая близо до Даунинг стрийт.

В Манчестър, Нотингам и Единбург също имаше антираситски митинги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР