Статутът на дадена валута може да се разглежда като признак

...
Коментари Харесай

В търсене на стабилната валута - доларът и всички останали

Статутът на дадена валута може да се преглежда като симптом за икономическата мощност на страната. Те постоянно отразяват, въпреки и с друга тежест, икономическото здраве, военната мощност, ръководството, надеждността, прозрачността и технологиите. Накратко, това е геополитически и стопански конкурс за хубост. Бумът на фискалните тласъци по света може да докара до проблеми и да усили неустойчивостта в някои валути. Стойността на $ да вземем за пример се е намалила с 10% спрямо година по-рано, въпреки от началото на тази година да връща част от своите позиции. Опасността от инфлация и спомагателното намаляване на световната аварийна валута през последната година предизвика вложителите да търсят други по-перспективни пари.
Данните на МВФ
Последните данните на Международния валутен фонд (МВФ), които са за третото тримесечие на 2020 година, демонстрират, че запасите в щатски долари, държани от централни банки или други финансови институции, понижават до 60.4%, най-ниският дял за $ от средата на 90-те години. Статутът на щатския $ като съществена световна аварийна валута се показва като " несъразмерна привилегия " за Съединени американски щати от някои вложители, тъй като дава няколко неповторими преимущества. А те може и да не дават отговор на днешните нови световни стопански действителности. Те включват способността да се финансират дефицити с по-ниски ставки, да се употребяват доларови наказания и други форми на финансов надзор като инструмент на арената на интернационалните връзки. Както и да бъде световен източник на ликвидност в краен случай. В по-широк смисъл това улеснява американските компании да вършат бизнес. В ерата на огромната конкуренция сред Съединени американски щати и Китай китайското ренминби получава най-голямо внимание като доларова опция макар обстоятелството, че китайската валута образува едвам 2% от международните запас. Това е и макар обстоятелството, че стопанската система на страната пораства с доста по-големи темпове от останалите. Регулацията на валутния курс обаче работи и като ограничител за непознатите вложители в юана.

Интересът към японската йена се е нараснал най-вече. От 2013 година насам делът й в задграничен запас в банките нараства от 3.5% до съвсем 6%.

" Японската йена остава структурно подценена и евентуално ще остане такава, осигурявайки поддръжка за японските акции. Австралийския и новозеландския $ са надценени по отношение на знака за покупателна дарба и вложителите би трябвало да внимават, в случай че търговията и световното икономическо възобновяване загуби инерция ", разяснява Джонатан У. Кози, ръководещ шеф и старши анализатор на макро тактики, Merryl Lynch в седмично известие до вложители.
Свързани с възобновяване
Огромните фискални и парични тласъци поддържат цикличните валути като австралийския $, новозеландския $ и канадския $. През последните месеци теорията значително се удостовери, защото най-ефективните съществени валути по отношение на $ са австралийският $, норвежката крона и новозеландският $. След провокирания от пандемия скок на щатския $ през март предходната година, диференциалите в лихвените проценти, които благоприятстваха $ по отношение на най-големите му търговски сътрудници, се сринаха, защото Фед неотложно сведе своя лихвен % до съвсем нула и стартира да печата пари. Очакванята за проблеми с $ се потвърдиха и валутата приключи 2020 година с 6% по-ниска стойност. Много вложители чакат тази наклонност да продължи и през 2021 година Засега доларът е резистентен, изключително по отношение на еврото от началото на година, само че мощният стопански отскок и упованията за световен напредък евентуално ще продължат да са в интерес на валути обвързани със първични материали като австралийския $, новозеландския $ и канадския $ съгласно анализатори.
Опасност от повдигане на лихвите
Паричната политика може да се трансформира в проблем през идващите няколко години. Резюмето на икономическите прогнози на Фед от март демонстрира, че множеството шефовете на централната банка на Съединени американски щати не чакат повишение на лихвените проценти тази или идната година. Четирима от 18 чиновници предвиждат вероятен растеж на ставките през 2022 година Краткосрочните лихвени проценти са закрепени покрай нулата, само че дълготрайните лихвени проценти евентуално ще се покачат в отговор на упованията за по-висока инфлация. И Федералният запас не дава индикации, че ще сложи ограничаване на дълготрайните лихви, стига общите финансови условия да бъдат приспособими. Добрата вест за $ е, че нито Европейската централна банка (ЕЦБ), нито Bank of Japan евентуално ще подвигат краткосрочните лихви в скоро време, а централната банка в Япония е фиксирала 10-годишната рентабилност от облигациите си на нула. Федералният запас евентуално ще промени фискалната си политика пръв, подкрепяйки мнението, че доларът може да се задържи на равнища по отношение на еврото и йената, даже в случай че понесе удар от бенефициентите от възходящите цени на суровините и световния напредък като Австралия, Канада и Нова Зеландия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР