Статутът им се променя на публична държавна собственост - няма

...
Статутът им се променя на публична държавна собственост - няма
Коментари Харесай

МО прехвърля 5,4 декара сиви дюни до „Златна рибка“ на областния управител

Статутът им се трансформира на обществена държавна благосъстоятелност - няма да може да се приватизират

Министерството на защитата (МО) трансферира близо 5,4 декара на регионалния шеф на Бургас . Това сочи информация на „ Флагман “ с държавно решение, взето на съвещание предходната седмица.

Става въпрос за продължение на сагата с парцелите в местността „ Герени “ на брега на морето край Созопол – до къмпинг „ Златна рибка “.

Имотите са с отпаднала нужда за МО и бяха станали частна държавна благосъстоятелност . По времето на кабинета „ Борисов 3 “ военният министър Красимир Каракачанов бе пуснал на търг за продажба 19,8 декара, в който влизаха и тези дюни. Търгът след това бе от Каракачанов, а две години по-късно дюните бяха „ отцепени “ от останалата част в два обособени парцела.

Единият е с повърхност 2037 кв. м., а другият – 3328 кв. м. Във втория имот има и дребна сграда със застроена повърхност 12 кв. м. С държавното решение в този момент, по предложение на военния министър Димитър Стоянов, техният статут се трансформира от частна държавна на обществена държавна благосъстоятелност. Т.е. те няма да може да се приватизират.

Според стенограмата от съвещанието министър Стоянов се стимулира по този начин: „ Поземлените парцели са наранени напълно от сиви дюни, неподвижни дюни с тревна растителност , според профилираните карти и регистри на обектите по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и не попадат в рамките на предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии. Към днешна дата парцелите са със статут на частна държавна благосъстоятелност. В тази връзка с плана на решение се предлага промяната на статута на парцелите, от частна – в обществена държавна благосъстоятелност, като по този начин ще се извърши Законът за устройство на Черноморското крайбрежие , според който пясъчните дюни са обществена държавна благосъстоятелност . Имотите са с отпаднала потребност за Министерство на защитата и Българската войска , заради което с решението правото на ръководство върху тях се лишава от Министерство на защитата по реда на Закона за държавната благосъстоятелност и същите остават в ръководство на регионалния шеф на област Бургас. “

Между двата имота с дюни остава главният парцел от 14,5 декара. Припомняме, че той в края на 2021 година пък бе към земеделското министерство. Това се случи с решение на втория длъжностен кабинет на Стефан Янев.
 Дюните са в обградени в алено, а сред тях е главният имот с повърхност 14,5 дка, от който те бяха обособени
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР