Статусът на заявлението за издаване на документи от Агенцията по

...
Статусът на заявлението за издаване на документи от Агенцията по
Коментари Харесай

Движението на документи в кадастъра може да се проверява в интернет

Статусът на заявката за издаване на документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и това подготвени ли са могат да бъдат проследявани на страницата на организацията, без да се постанова жителите да вървят на място в офисите на службата.

Такава опция дава кадастрално-административната осведомителна система " КАИС " на Агенцията по геодезия, картография и кадастър със следния интернет адрес, оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

В системата могат да се подават по електронен път заявки за нанасяне на настъпили промени в кадастралния указател на недвижимите парцели, издаване на схема за парцел или постройка в урбанизирана или неурбанизирана територия, даване на копие от кадастрална карта в графичен тип и други

В онлайн портала могат да се заявят и разнообразни типове информации - за граници и кадастрална информация за парцели, информации по кадастрална карта, за притежателите и носителите на други вещни права за един парцел от кадастралния указател на недвижимите парцели, копия от кадастрални карти в графичен тип, извадки от кадастралната карта с данни от кадастралния указател на недвижимите парцели за един парцел, копие на кадастрална карта в дигитален тип без данни за собствеността и други

За потреблението на услугите, предоставяни посредством КАИС, е належащо да се направи електронна регистрация на клиента, посредством която той получава потребителско име и ключова дума за идентификация в портала. Всеки регистриран консуматор получава неповторим потребителски номер в системата.

От всички услуги, предоставяни от организацията, жителите могат да се възползват по електронен път, освен това с 30% по-евтино, спрямо тези на гише.

С общините и ведомствата АГКК има подписани съглашения за достъп до осведомителната система на кадастъра за осъществяване на информации, заявяване и приемане на електронни скици или схеми за парцели тяхна благосъстоятелност, или за парцели благосъстоятелност на физически и юридически лица, които са им нужни за провежданите от дадена община или ведомство административни процедури.

Сключените съглашения с общините дават опция на жителите и юридическите лица за достъп до услугите, предоставяни от Агенцията на общинско равнище.

Чрез далечен достъп до осведомителната система на кадастъра нотариусите също могат да декларират и да получават от АГКК електронни скици и схеми, които да заверяват и да употребяват за провежданите от тях нотариални производства. По този метод не е належащо от страните по една нотариална договорка да се изискват скици и схеми на книжен притежател.

За цялата страна от началото на годината до момента подадените заявки за услуги от АГКК са близо 70 хиляди, като единствено 10% от предоставяните от организацията услуги са декларирани електронно.

Само в София месечно се подават над 7 хиляди заявки, приблизително на ден това са по към 450 души, минали през офисите на АГКК, а в цялата страна - приблизително дневно са към 2 000 индивида.

Също за облекчение на жителите и бизнеса, в столицата, с изключение на в централната постройка на Агенцията, работят още 8 изнесени офиса. Всеки жител може да уточни категорично в кой офис би желал да получи издадените документи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР