Статията е част от специалното издание на Капитал на тема

...
Статията е част от специалното издание на Капитал на тема
Коментари Харесай

Този голям разход - вариантите за финансиране на висше образование

Статията е част от специфичното издание на Капитал на тематика "Образование ". Изданието се популяризира с вестник "Капитал " в интервала 27 април - 4 май. Можете да прочетете повече информация за изданието тук.

- В България от няколко години страната поддържа скица за гарантиране на студентски заеми, което разрешава лихвеният % да е закрепен и по-нисък от пазарния - той не може да надвишава 7%.

- Общият брой отпуснати заеми по схемата за гарантиране на студентски заеми е под 2000 най-вече за финансиране на бакалавърска степен. Средната сума, отпускана в този случай, е 6500 лева
Качественото обучение се трансформира в голям бизнес, в който цената на "продукта " непрестанно пораства. И постоянно поради липса на положително финансово обмисляне, хиляди младежи се обричат на задлъжняване още преди даже да са почнали кариерния си път.

Естествено е носителите на този тренд да са оттатък океана. В Съединени американски щати отпуснатите студентски заеми възлизат на 1400 милиарда $, което трансформират заемите за обучение във вторите най-популярни след жилищните. Според проучване на New York University делът на студентите, които завършват образованието си с задължения в размер, еднакъв или повече от 50 000 $, се е утроил от 2000 година насам и към този момент съставлява 17%.

Тази група от студенти все по-трудно изплащат заемите си. Ако изобщо го вършат, защото от ден на ден от тях се възползват от клаузи, които им разрешават да удължат своя гратисен интервал на непогасяване и след дипломирането. Част от казуса са и намалените условия, които разрешават на доста повече хора да бъдат утвърдени за кредитирането.

Гратисен интервал в България

Как стои въпросът в България? У нас от няколко години страната поддържа скица за гарантиране на студентски заеми, което разрешава лихвеният % да е закрепен и по-нисък от пазарния - той не може да надвишава 7%. Освен това потребителят не дължи такси и има гратисен интервал, който му разрешава да не прави погашения по време на следването. Заемът би трябвало да бъде погасен до 10 години след края на гратисния интервал и се покрива от страната, ако кредитополучателят има второ дете до 5 години след начало на изплащането.

Предсрочни погашения могат да се вършат без такса когато и да е, а изискването за кандидатстване е студентът да няма същата просветителна степен и да е на по-малко от 35 година В момента шест банки дават такива заеми – Банка ДСК, Пощенска банка, ПИБ, Райфайзенбанк, Алианц банк и неотдавна и Българо-американската кредитна банка. Общият брой отпуснати заеми е под 2000, най-вече за финансиране на бакалавърска степен на образование. Средната сума, отпускана в този случай, е 6500 лева

Ключовото тук обаче е, че този вид заем важи само за образование в постоянна стратегия в университет на територията на Република България, упълномощен от Националната организация за оценяване и акредитация. Тоест не разрешава да се кандидатства за него при образование в чужбина.

Алтернативните артикули

Банките, които не са сключили контракт с министерството, като да вземем за пример Уникредит Булбанк, също имат свои артикули, предопределени за студенти. Те разрешават повече еластичност, тъй като като се изключи че могат да се употребяват за стратегии в чужбина, могат да бъдат ориентирани и към друго естество на разноските. Държавно обезпеченият заем може да се употребява единствено за заплащане на семестриална такса.

Изключение се прави само при раждане на дете по време на следването - тогава може да се отпусне заем в размер, който да обезпечи сума, равна на минималната заплата месечно до края на следването. Минусът е, че лихвата е плаваща - обвързана е с пазарни индикатори, което може да значи нарастване на погасителната вноска в даден предстоящ миг.

Други банки като Банка ДСК пък имат и от единия, и от другия вид студентски заеми. Продуктът, който не се подсигурява от страната, е за образование по обменни стратегии на "Юзит калърс България " за продан, стаж или образование в чужбина, само че е с оптималната стойност 6000 лева Освен това по него може да се даде поръчителство - да вземем за пример обезпечение или запор на взимане по трудово правно отношение, с което се усъвършенстват изискванията. Също по този начин може да се контракти гратисен интервал, който обаче не би трябвало да е по-дълъг от интервала на асимилиране.

Помощ от университета

Очевидно гореописаните заеми не са подобаващи, в случай че целим приблизително или висше обучение в чужбина. В подобен случай има доста разнообразни специфики за всяка обособена страна. На първо място стипендиите и грантовете са най-хубавият метод за финансиране. В множеството случаи те не би трябвало да се връщат, само че доста зависят и от приходите и активите на фамилията на студента.

Голяма част от задграничните университети имат офис за финансова помощ, който урежда тези въпроси. Отделно има стотици фондации, чиито бюджети включват точно финансиране на студенти.

Често употребен подобаващ метод са стратегиите за работа по време на образованието. Отвъд океана да вземем за пример те се финансират от американското държавно управление, което заплаща дотация от 60% на заплатата на работещи студенти. Това важи и за стажовете, които въпреки и да заплащат малко, могат да дадат мощен старт в кариерното развиване на студентите, в случай че са свързани с сферата на образованието им.

Какви са особеностите

Студентското кредитиране, за което споменахме първоначално в Съединени американски щати, е най-много два вида - Stafford заеми и Direct Plus. Първият е с гаранция от американското държавно управление и с него могат да се покриват университетските такси. Субсидираните Stafford заеми изискват студентът да потвърди, че е в тежко финансово положение, и при тях не се начислява рента по време на следването. За несубсидираните може да кандидатства всеки, само че при тях лихвата се начислява по време на следването, макар че изплащането стартира след дипломирането.

Заемите Direct Plus са с закрепен лихвен % от 7.9% и имат намалени условия, само че и сумата, която се утвърждава, нормално е най-ниска спрямо другите схеми. И за двата вида заеми не е нужна кредитна история, а лихвата е закрепена. Освен това погасяването им е обвързано с прихода на студента след дипломирането му, тъй че да му разрешат последователно да израства в кариерата. Отделно този заем може да бъде банален, при изискване че кредитополучателят заема обществена служба и в продължение на 10 години е правил в точния момент вноските си.

Над 200 стипендии в Германия

Германската работа за научен продан (DAAD) предлага 220 разнообразни стипендии, като те могат да бъдат ориентирани към разнообразни разноски - университетска такса, пазаруването на учебници или заплащането на месечния наем. Помислено е и за студентите със специфични потребности, както и за културния продан. Подобна е обстановката в Дания, където поучават да се потърси офисът за финансова помощ на съответния университет.

Във Франция пък някои от банките имат контракти за съдействие с френски университети. По този метод се оферират преференциални условия и при някои случаи лихвата може да бъде даже 0%. Кредитите нормално могат да се употребяват за разнообразни цели - както за такси, по този начин и за битовите разноски. Проблемът тук обаче е, че за такива удобни условия нормално се изисква поръчител, който да е френски жител.

През предходната година стартира отпущането на студентски заем и за магистърски стратегии и във Англия. Максималната сума е 10 000 паунда и се отпуска за всички, които са поданици на страни - членки на Европейски Съюз, и са обитавали в страна от европейската общественост през последните 3 години. Както и при заема за бакалавърските стратегии, връщането на заема за магистратура ще зависи от размера на приходите след завършването.

За докторантури също е очакван заем до 25 000 паунда. Освен това има стипендии, предлагани от другите университети, които взимат поради отличен триумф или приходите на настойниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР