Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

13 нови гиганта сред стоте най-големи компании

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат.
" Акспо България " е най-новата непозната компания в България. Тя се изстрелва непосредствено на 21-во място с оборот големите 988 млн. лева Дъщерна е на Axpo - най-голямата енергийна компания в Швейцария, която е благосъстоятелност на локални кантони. Групата е с оборот съвсем 5 милиарда швейцарски франка, производител е на електрическа енергия, само че и световен търговец на ток и газ. Преди към две години България е била определена за търговия на едро с деривативи на двата продукта за района. Само дребна част от оборота са покупко-продажби тук, останалите са в Централна и Източна Европа. Броят заети в българското сдружение последователно пораства, като към тази година чиновниците са към 100.
Фотограф: Цветелина Николаева
" Агро ръб " също съвсем допира милиарда с приходите си - 978 млн. лева Непопулярното име даже тази година заема първото място в класацията в бранш " Земеделие ". По думите на едноличния краен притежател на " Агро ръб ", финансиста Цанко Коловски, сдружението купува зърно от Украйна и го изнася към пазари в Азия и Африка. На въпроса по какъв начин тъкмо е навлязъл в нишата той отговори, че е имал положителни контакти в страната производител. Но интервалът на деен бизнес, почнал през 2019 година, е безусловно спрян този февруари, когато Русия атакува Украйна. Сега превозът е единствено по суша и при ниски маржове е недоходоносен, съобщи притежателят, който най-малко към този момент не възнамерява покупко-продажби на българския агропазар. Коловски е акционер и в капиталовия медиатор " МК брокерс ", а преди години дълго е бил в мениджмънта на Инвестбанк.
" МЕТ енерджи трейдинг България " Фотограф: Цветелина Белутова
, само че към този момент е фактор в енергетиката ни. Швейцарският холдинг, който е с маджарски притежатели и съветски връзки в предишното, тази година стана по-видим около посредничеството му за импорт на природен газ. Но от две години МЕТ е измежду огромните играчи на пазара на ток и газ в района и страната, което изяснява и приходите - 730 млн. лева Компанията беше и единственото друго сдружение с изключение на съветската " Газпром износ ", което резервира потенциал за транспорт на газ по продължението на " Турски поток " през България. През своя дъщерна компания - - този на " Енел грийн пауър България ", край Каварна с мощ 42 мегавата. А от средата на 2022 година има и.
Реклама
" Енерго-про енергийни услуги " , което е търговецът на ток на чешката Energo-pro на Яромир Тесарж, в предходната ранглиста беше на ръба на стотицата, само че в новото нареждане се издига внезапно до 40-ата позиция. Голяма част от бизнеса е продажба на ток към крайни клиенти, което значи компании. Другата компания от чешката група в страната - " Енерго-про продажби ", доставя ток в Североизточна България.
Фотограф: Красимир Юскеселиев
Търговецът на ток " ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп " , както проличава от името, е част от българския бизнес на австрийската EVN, която държи електроснабдяването в Югоизточна България. Както и целия електробизнес, високите цени зареждат и бизнеса на " ЕВН трейдинг ", който скача съвсем четири пъти. Търговецът, най-малко през миналата година, е бил най-активен в България, само че от доклади и уеб страницата му излиза наяве, че търгува с електрическа сила в още шест страни в Европа: Германия, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Унгария, като по-вероятно приказваме за експорт на български количества към тези пазари.
Христо Ковачки Фотограф: Цветелина Николаева
" Номад енерджи къмпани " влиза непосредствено в стотицата, а е новорегистрирана компания. И тя е търговец на ток и макар че официално се води благосъстоятелност на Мария Севдалинова-Стоева, всички индикации сочат, че сдружението е от орбитата на Христо Ковачки. И като че ли замества остарелия му търговец, към който има искове за неплатежоспособност. " Номад " работи от май, когато са назначени първите чиновници и компанията е записана по Данък добавена стойност, и за този къс интервал прави оборот 680 млн. лева Връзките към Ковачки идват по няколко линии: първо, сдружението е чартърен в парцел на неговата " ОЗК Застраховане " и, второ, огромните контракти са с компании от неговата група. От доклада се вижда, че има " дълготраен контракт за покупка на ел. сила с Топлоелектрическа централа " Бобов дол " против продажба на въглища и квоти на закрепени цени за периода и количеството на контракта ", както и това, че измежду главните клиенти, носещ 28% от приходите, е " Юропиан трейд оф енерджи " (също свързвано с Ковачки).
Георги Самуилов Фотограф: Капитал
С доходи от над 662 млн. лева " Инса порт " на Георги Самуилов се издига до първата 50-тка в топ 100. от години има представител в класацията - " Инса ойл ", която внася горива от Русия и отчасти преработва в Раковски, и за разлика от съперниците си не съблюдава условието да пази законови запаси горива. Самата " Инса порт " има петролна складова база в Русе с терминали за обслужване на железопътен, авто и речен превоз.
Реклама
" БТЛ индъстрийз " е първото ново индустриално попълнение. Огромният растеж през 2021 година до над половин милиард лв. оборот идва от продажбите на машини за разкрасяване по време на пандемията
" БТЛ индъстрийз " Фотограф: Надежда Чипева
e търговецът на горива, главно пропан-бутан, в огромната група русенски компании, учредени от Станко Станков. Той стартира бизнеса преди 26 години и през днешния ден сумарно компаниите му имат оборот над 4 милиарда лева Исторически това е първото му огромно сдружение. Но през днешния ден производителят на биодизел и масла " Астра Биоплант " е колосът, който се изкачва до компания №3 в България.

Държавната " Автомагистрали " до предходната година беше в преддверието на топ 100, само че в този момент със старите си контракти и заплащания съумява да влезе на 83-та позиция с оборота от съвсем 420 млн. лева Компанията е като - през нея единствено минават поправки на автомагистрали (например тунелите на " Хемус ", ремонтът на " Тракия ", поддръжката на " Струма " ), както и създаване на новата част от " Хемус ", на пътя Ботевград - Видин и подсилване на свлачища, действия за съвсем 4 милиарда лева, дадени от ГЕРБ без конкурс.
Фотограф: Лили Тоушек
съвсем допира оборот 400 млн. лева, евентуално поради взрива на е-колелетата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР